Utazás

Gigabírság jár a galambetetőknek Bécsben

Tetemes összeggel büntetik a jövőben a galambetetést Bécsben. Akár 36 euró (10 ezer forint) fizetésére is kötelezhetik azt, aki táplálékot szór a madaraknak az osztrák fővárosban.

Ulli Sima, környezetvédelmi tanácsos az Aki galambokat etet, patkányokat etet elnevezésű kampány bemutatásakor elmondta, minél előbb fel kell hívni a bécsiek figyelmét a problémára. “A galambetetés rosszul értelmezett állatvédelem. Az ételmaradék és az emberi táplálék káros az állatoknak. Betegek lesznek és szenvednek tőlük” – figyelmeztetett.

Emellett etetésük hozzájárul ahhoz, hogy túlságosan elszaporodjanak. “Nagyvárosban élünk, tehát egyébként is behatárolt a rendelkezésre álló zöld terület. Jó lenne, ha ezt nem piszkolnák be a galambok és tennék ezáltal használhatatlanná” – vélekedett Christian Fellner állatvédő. Sőt az emberi táplálék, mint a zsemle és a kenyér, nem megfelelő a galamboknak, a kiszórt maradványok pedig a patkányokat is csábítják. Hogy mindezt megakadályozzák, a jövőben fokozottabban ellenőrzik a bécsi tereket. A galambetetés akár 36 euróval is büntethető lesz.

A galambpopuláció ellenőrzése érdekében emellett felállítják Bécs első, a fajnak megfelelő eledelt is tartalmazó galambdúcát, amelyben 400 állat fér el. A madaraknak lehetőségük van fészekrakásra, a lerakott tojásaikat azonban a szakértők műtojásokra cserélik, hogy megakadályozzák a túlszaporulatot. Egy galambdúc azonban csak lokális segítséget jelenthet. “Az egyetlen, biológiai és állatvédelmi szempontból bölcs intézkedés, ha csökkentjük a galambok rendelkezésére álló táplálék mennyiségét a városban” – fogalmazott Fellner.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top