Utazás

Hamarosan eltűnik a paradicsomi sziget – látványos fotók

Fehér homok, pálmafák, azúrkékben játszó, kristálytiszta tenger – Fidzsiről ezek a képek jutnak eszünkbe. A déltengeri idill azonban hamarosan a múlt részévé válhat…

A Fidzsi-szigetek egy 322 szigetből álló csoport a Csendes-óceán déli részén, melyek igazi paradicsomi állapotokat tükröznek: egy részüket esőerdő borítja, a hegyekkel tarkított nagyobb szigetek vulkanikus eredetűek, a kisebbek pedig korallzátonyok. A gyönyörű homokos tengerpartok és hatalmas pálmafák mellett 1300 méter magas hegyeket is találunk rajtuk, a nemzeti parkokban pedig az érintetlen természetben és bennszülött falvak között barangolhatunk.

A szigetcsoport azonban a tudósok szerint nem lesz már sokáig turistalátványosság. Ők ugyanis régóta kongatják a vészharangot, és arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés nem csupán a korallokat betegíti meg, de a tenger szintjének emelkedésével akár az egész partvidék eltüntethet a helyéről. Sajnos nemcsak Fidzsit fenyegeti hasonló veszély. A globális társadalmi és természeti átalakulások hatásai alól bolygónk legtávolabbi zugai sem képesek kivonni magukat, és ezzel olyan fajok, élőhelyek és tradíciók kerültek veszélybe, melyek eltűnése pótolhatatlan veszteséget jelentene az emberiség számára.

Megnézem
Összes kép (1)

A NatGeo Wild gyönyörűen fényképezett Szigetek című sorozata egyrészről különleges, világ körüli utazásra invitálja nézőit, és csodás tájakat mutat be, másrészről igen komoly témát boncolgat. A filmsorozat a Föld hat olyan szegletébe kalauzol, amelyek elzártságuknak köszönhetően sokáig képesek voltak megőrizni a paradicsomi állapotukat, érintetlenségük azonban az utóbbi időben veszélybe került. A megdöbbentő sorozatban szemtanúi lehetünk, hogy a globális felmelegedésnek milyen drámai következményei vannak kibontakozóban Fidzsi és Izland szigetén; rádöbbenünk Kuba globális kereskedelmi vérkeringésbe való bekapcsolódásnak súlyos árnyoldalaira; és azt is megtudhatjuk, hogy a Darwint egykor megbabonázó ökológiai gazdagság mára eltűnöben van a Galápagos-szigeteken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top