Utazás

Lebontják a kínai Szfinxet

A kínai változat megépítéséhez vasbetont használtak, és két hónap alatt készültek el vele.

Meg vannak számlálva a gízai nagy szfinx másolatának napjai az észak-kínai Hopej tartományban. A tartományi székhely külvárosában, egy falu szomszédságában eredeti méretben megépített replika egy kulturális park dísze lett volna, és turistacsalogató szerepe mellett filmforgatásokhoz kínált “egyedi” díszletet.

Hírek szerint a 20 méter magas és több mint 60 méter hosszú, oroszlántestű, emberfejű lényt ábrázoló másolat megépítését Egyiptomban nem tartották jó ötletnek, ezt ki is fejezték az UNESCO-nak. A sicsiacsuangi illetékes most arról biztosította a hazai és a nemzetközi közvéleményt, hogy a kínai szfinx csak ideiglenesen magasodik a szóban forgó falu határában, néhány mozi- és televíziós film forgatásához szolgál majd helyszínül, aztán örökre eltüntetik. Mint fogalmazott, tiszteletben szeretnék tartani a világ kulturális örökségeit, egyben bocsánatot kérnek az esetleges félreértésért. A kínai szfinx ötlete mögött nem egyszerű pénzszerzési szándék húzódott – hangsúlyozta.

A világ egyik legősibb, mészkőből faragott szobra 1925-ig nyakig homokban pihent a Nílus völgyének szélén. Egyik jellegzetességét, a több száz éve hiányzó, törött orrot a másolaton is ugyanúgy megmintázták. A kínai változat megépítéséhez állítólag vasbetont használtak és két hónap alatt készültek el vele.

Kínában országszerte elterjedtek a különböző világfaluk, amelyekben a világ legkülönbözőbb épített nevezetességei megtalálhatók az Eiffel-toronytól a budapesti Hősök terén át a washingtoni Fehér Házig. A kínai szfinx megalkotását mindazonáltal erős kritikával fogadta a kínai online közösség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top