Utazás

Az elfeledett osztrák város nyomában

Legyünk őszinték, Bécs és Salzburg ragyogása mellett Linz valahogy mindig háttérbe szorult. Ez a jellegzetes barokk város, ahol a Duna-part romantikus sétákra hív, a hangulatos középkori utcák macskakövein pedig nemcsak gyalogosan, hanem a kis városi villamossal is közlekedhetünk, 2009-ben Európa egyik kulturális fővárosa lett. Jómagam több alkalommal is jártam itt, és nekem elhihetik: érdemes legalább egy napot eltölteni Ausztria egyik leginkább környezetbarát településén, melynek csaknem 60 százaléka zöldövezet. Ha Linzben járunk, feltétlenül meg kell kóstolnunk a város híres specialitását, a linzertortát is, melynek első receptjét 1635-ben jegyezték le.

Volt egy időszak, amikor ez a 200 ezer lakosú város újra fontos szerephez jutott, de ez kétes dicsőség volt: Hitler vallotta szülővárosának, holott innen 90 kilométerre született, és itt szerette volna nagyszabású Führermuseumát felépíteni, ahol elhelyezheti az összes műkincset, amit szerte Európában összeraboltak. Az elképzelésből szerencsére semmi sem lett, miután a történelem nem az ő tervei szerint alakult.

Mit kell tudni Linzről?

Linz 190 kilométerre található Bécstől, autópályán vagy vonattal könnyen megközelíthető. A Duna és a Traun összefolyásánál fekszik, északról a Mühlviertel középhegység, délről az Elő-Alpok dombjai határolják. Hasonlóan a többi osztrák városhoz, Linz is a Római Birodalom északi irányú terjeszkedésén alapszik. A Duna kanyarulatának köszönhetően a terület remek stratégiai pont volt, melyet egy kis vár védett. Ma Felső-Ausztria tartományának székhelye, fontos ipari és kereskedelmi centrum. Bécs és Graz után az ország harmadik legnépesebb városa, kongresszusi központ és egyetem is található itt.

Miről híres Linz?

  • 1612-től másfél évtizeden át Linzben élt és dolgozott Kepler, a nagy csillagász,
  • 1645 végén III. Ferdinánd Linzben kötött békét Rákóczi György erdélyi fejedelemmel,
  • 1783-ban itt komponálta híres Linzi szimfóniáját Wolfgang Amadeus Mozart,
  • 1832-ben építették meg Európa első lóvasútjának sínpályáját,
  • itt található Ausztria legrégebbi temploma,
  • Európa legmeredekebb villanyvasútja 1898-tól közlekedik a városban.

Ha sétára indulunk a belvárosban, azonnal feltűnik, hogy bennünket, magyarokat, szeretettel látnak Linzben. Miért? Mert egyrészt az 1956-os magyar forradalom emlékére elhelyezett táblát találunk a tartományi székház udvarán, másrészt a városnéző kisvonat egyik kocsijában magyar nyelvű szöveget hallgathatunk utazásunk alatt.

Az elfeledett osztrák város nyomában
Az elfeledett osztrák város nyomában

Főtér
Az óvárosban található főtér egyike Ausztria legszebb tereinek, és a tudatos városrendezés kiemelkedő példája. A tér közepén álló Szentháromság-oszlop (1723) megépítésének költségeit az elöljáróság és a polgárok közösen állták hálából azért, mert a várost és lakosait megkímélte a három halálos csapás, a háború, a tűz és a fekete halál, a pestis.

Az elfeledett osztrák város nyomában

Szent Márton-templom
Modern környezetbe ágyazódott történelmi épületek sokasága emlékeztet a város iparosodás előtti korszakára. A Szent Márton-templommal, amelynek egyes részei 788-ból származnak, Ausztria legrégebbi, eredeti állapotában megőrzött templomával dicsekedhet a város. A falakat a 15. századból származó freskók díszítik. Bemenni nem tudunk, de benézhetünk a bejárati ajtón át. Nagyon kicsinek tűnik a belső tér, de nem is csodálkozhatunk ezen: akkoriban a népesség töredéke volt a mainak.

Az elfeledett osztrák város nyomában

Bolygók szökőkútja
A tartományi székház gyönyörű bejárata egy pompázatos reneszánsz márványkapu, és belső udvarában található a csillagász és matematikus Johannes Kepler emlékére épített Planetenbrunnen, a bolygók szökőkútja. A szökőkút bronztalapzatán álló hét alak az akkor ismert bolygókat ábrázolja. (Itt láthatjuk az ’56-os forradalom emléktábláját is.)

Az elfeledett osztrák város nyomában
Az elfeledett osztrák város nyomában

Új dóm
Az Új Székesegyház építése 1862-ben kezdődött el, de csak több mint hatvan évvel később, 1924-ben fejeződött be. Tervezője Vinzenz Statz, a kölni dóm építésze volt. A neogótikus Neuer Dom Ausztria legnagyobb temploma, 20 ezer hívőt tud befogadni. Tervezésekor Bécs városa a linzi városi önkormányzatnak csak azt a feltételt szabta, hogy az új dóm magassága nem haladhatja meg a bécsi Stephansdomét, így a linzi torony 134 méteres magasságával három méterrel elmarad a bécsitől, de így is nagyon impozáns látvány.

Az elfeledett osztrák város nyomában

Kilátás a várból
Érdemes a Szent Márton-templomtól nem messze lévő várat felkeresni (nincs belépő!), ahonnan megcsodálhatjuk a várost és a Duna-partot egyaránt. Kissé meredeken kanyarognak felfelé a  hangulatos utcák, ahová szinte semmilyen zaj nem szűrődik be a forgalmas belvárosból, holott annak közvetlen közelében találjuk.

Az elfeledett osztrák város nyomában
Az elfeledett osztrák város nyomában
Az elfeledett osztrák város nyomában

Pöstlinger
Amennyiben valaki mégis egy kis távolságot szeretne tartani az izgalmas várostól, a linzi technikusok erről is gondoskodtak. A Pöstlingbergre tett kiránduláshoz ugyanis Európa legmeredekebb hegyi villamosa szállítja a vendégeket. Nemcsak a gyerekek számára jelenthet izgalmas kalandot ide felmenni (várja őket egy Sebastian nevezetű kabalafigura a Grottenbahn barlangi vasút bejáratánál, hogy a Sárkány Expresszen bebarangolhassák a törpék mesebeli birodalmát), hanem a felnőtteknek is, hiszen érdemes ellátogatni a bazilikába, ahová zarándokok ezrei érkeznek minden évben, és a panorámakilátóba, ahonnan a Duna-partban gyönyörködhetünk. Az egész évben nyitva tartó állatkert több száz állat otthona, és újabb lehetőség egy kiváló családi programra.

Az elfeledett osztrák város nyomában
Az elfeledett osztrák város nyomában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top