Utazás

“Izraeli körút? Nem menne inkább Dubajba?”

"Hölgyem! Oda nem lehet csak úgy bevinni fegyvereket!" – Nyaralni készülünk augusztus elején. Mondjuk Horvátországba, de mi lenne, ha Izraelbe vagy Egyiptomba mennénk? Vajon az utazási irodáknak a biztonságunk és a nyugalmunk, vagy a bevétel a fontosabb? Körbehívtam őket, tel-avivi és egyiptomi ajánlatokat kértem...

Egyiptom, a bazi nagy félreértés

Tisztázzuk! Nem vagyok beépített ember, aki Egyiptomot népszerűsíti. Sőt, soha nem jártam ott. Két napja jött velem szembe a hír, hogy Népszerű üdülőhelyet lőttek Egyiptomban. Azért ennyire gyorsan nem dőlök be a címeknek, kíváncsi voltam, hogy az észak-sínai kormányzóságra kilőtt gránátok mit is jelentenek pontosan – a nyaralókra nézve.
A legtöbb utazási iroda csak Hurghadába és Sharm el-Sheikhbe szervez utazásokat, amelyek NEM Észak-Sínában vannak. “Ezek üdülőövezetek, ide nem lőnek. Május óta gond nélkül mennek ide turnusaink, és 570 kilométerre van a robbantástól” – mondja az egyik legnagyobb utazási iroda munkatársa, és hasonló infókat kapok a konkurenciájuktól is, amikor egy “hetvennyolcezres” ajánlat után érdeklődtem. “Lehet menni! Üdülőhelyeket nem robbantgatnak. Tele vannak a gépek, az sem biztos, hogy kap még helyet” – informál kicsit flegmán a hölgy, amikor felteszem a “Mennyire biztonságos ez az utazás?” kérdést.

Megnézem
Összes kép (1)

A legtöbb infót egy kisebb iroda munkatársából szedem ki. “A robbantás helye és az ön által említett városok olyan távolságra vannak egymástól, mint Prága Budapesttől. Hát azt sem éreznénk itt, ha ott robbantanának, ugye?!… Az üdülőhelyeken nincs robbantás, csak Gáza környékén. Onnan tévedt át az a gránát is. Amint valami probléma lenne az egyiptomi helyekkel és a külügy átminősíti, mi sem fogjuk javasolni az utazást. De ide amúgy sem lehet csak úgy fegyvereket bevinni. Csak a békefenntartóknak! Tök nyugi van” – hadarja a barátságos ügyintéző.

Egy palesztin férfi otthonába csapódott, de fel nem robbant izraeli rakéta Rafah városban
Egy palesztin férfi otthonába csapódott, de fel nem robbant izraeli rakéta Rafah városban

“Izraeli körút? Hááát… visszahívom!”

Szóval a népszerű üdülőhelyes robbantás erősen szenzációhajhásznak tűnik, de azért a külügyet is felhívom. Ők is hangsúlyozzák, hogy a robbantás helyszíne nem egyenlő a három legnépszerűbb üdülőhellyel, menjek nyugodtan. A konzuli információnál viszont Izraelre is rákérdezek.  A gázai térséget 1-es kategóriába sorolják, és azt sem javasolják, hogy nyugodtan fizessek be egy izraeli körútra a közeljövőben.

Pedig pont egy szeptemberi izraeli körutazást néztem ki az interneten, persze csak teszt céljából. Mivel egy újabb iroda oldalán még elérhető szeptemberi–októberi indulással, így telefonálok. Kedvesen érdeklődöm, hogy be merjük-e ezt most vállalni, mert elég “nyugtalanítónak” tűnik a helyzet. “Inkább visszahívom” – mondta az ügyintéző, aki ígéretéhez híven harminc perccel később csörget. “Elég instabil most Izraelben a helyzet. Egyáltalán nem ajánljuk, hogy kiutazzanak, és a külügy tiltólistáján is szerepel. Esetleg ajánlhatok egy dubaji körutat Mert sajnos abban sem vagyunk biztosak, hogy az októberi dátumokra rendeződik a helyzet Izraelben” – mondja az ügyintéző, akinek ugyan fontos, hogy eladjon nekem valamit, de nem akarja velem potyára megvetetni az izraeli utat, amit külön köszönök!

Turisták nézik a felettük elhaladó palesztín rakétát, a Tel Aviv-i tengerparton
Turisták nézik a felettük elhaladó palesztin rakétát a Tel Aviv-i tengerparton
Az izraeli vaskupola egyik elfogórakétája
Az izraeli vaskupola egyik elfogórakétája

Egy másik iroda ügyfélszolgálatánál pont egy újonc hölgyet fogok ki, aki rögtön azzal kezdi, hogy azonnal megnézi, van-e még hely az általam kiválasztott ötnapos augusztusi tel-avivi útra. “Hát jó” – habogom a telefonba. Hamar kiderül, hogy szuper híre van, mert van hely, de a felettese tanácsára inkább nem ajánlja nekem most ezt az utazást. Ellenben elkérte az összes elérhetőségemet, hogy kárpótoljon a kihagyott út miatt.

Nem kell bedőlni minden robbantós rémhírnek. Érdemes tájékoztatást kérni, de számoljunk le az előítéleteinkkel: úgy tűnik, az ügynököknek fontos a biztonságunk és a nyugalmunk, nem fognak ránk sózni akármit. Vagy csak nekem volt mázlim öt különböző iroda öt különböző munkatársával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top