Utazás

Itt az intelligens biztonsági öv!

Vészjelet bocsát ki, ha az elalvás veszélye fenyegeti a kormány mögött ülőt.

“Okos biztonsági övet” fejlesztenek spanyol mérnökök. A készülék figyeli a szívritmust; észleli, ha lassul a légzés és a szívverés, ekkor figyelmeztető jelet ad, hogy az autó vezetője húzódjon le, így megelőzheti a balesetet. A Harken nevű új készüléknek része a különleges ülésborítás is, amely szintén méri a szív és a légzés ritmusát.

Az álmosság növeli a reakcióidőt, csökkenti a koncentrációt és a figyelmet. A kimerültséggel kapcsolatos autóbalesetek többsége hosszú vezetés alatt, monoton utakon, például autópályán történik hajnali 2 és 6 óra között vagy közvetlenül ebéd után. A kamionsofőrök és a váltott műszakban dolgozók esnek legnagyobb eséllyel áldozatául. Az elalvós balesetek okozóinak legnagyobb része (85 százaléka) férfi, több mint egyharmaduk 30 éves vagy annál fiatalabb.

Az új monitort úgy tervezték, hogy csak a szív- és légzésritmust kövesse, és figyelmen kívül hagyja a jármű mozgását. A kutatócsoport sikerrel tesztelte a találmányt versenypályákon, de hamarosan a spanyol utakon is kipróbálják, hogy megnézzék, működik-e közlekedési helyzetekben is. A szakemberek abban bíznak, hogy az “okosövvel” több ezer balesetet előzhető meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top