Utazás

Csodaszép, fából készült templomok Oroszországban

A fa az orosz építészet legjellegzetesebb öröksége. Különösen jellemző az észak-oroszországi kis falvakban. A 18. századig Oroszországban minden épület fából készült: házak, pajták, malmok, fejedelmi paloták – és persze a templomok is!

A hagyományos, fából készült templom nagyon érdekes: a munka kalapács és szögek nélkül, az ácsmunkák kialakításával zseniális módon készült. Akár 24 kupolás templomokat is el tudtak készíteni egyetlen szög nélkül (Vitegra – 1708, de sajnos leégett).

A fából készült templomok, katedrálisok átvészelték az idő viharait: háborúkat, de még a szélsőséges időjárást is… Az idő vasfoga nem igazán bírt velük, ámde a kommunizmus ideje alatt sokat közülük felgyújtottak, megrongáltak. Ha az állam kezén maradtak, akkor viszont az enyészet várt rájuk.

Az oroszok leghíresebb népmese-illusztrátora, Iván Jakovlevics Bilibin beleszeretett a fatemplomokba, fényképekkel hívta fel a figyelmet megmentésük érdekében. Dokumentálta a templomok siralmas állapotát, képeslapokat árult, pénzt gyűjtött a templomok megmentésére.

Száz évvel Bilibin ténykedése után most Richard Davies az, aki hasonló küldetést tűzött ki célul magának: lefotózta a legszebb orosz fatemplomokat.

Ezek közül a remekek közül elsőként csodáljuk meg az Onyega-tó sok szigetének egyikén, a Kizsi-szigeten látható 18. századi fatemplomot, mellette egy nyolcszögletű harangtornyot találunk, melyet 1968-ben építettek. A 22 kupolás templom egy építészeti gyöngyszem: belsejében hatalmas ikonosztáz. A tető fenyőből, a kupolák nyárfából készültek. A templom 37 méter magas, így a legmagasabb fából készült szerkezet a világon, melyhez egyetlen szöget sem használtak.

 Még több gyönyörű kép és érdekes tudnivaló a Balalajka blogon!

Fából készült templomok Oroszországban
Fából készült templomok Oroszországban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top