Utazás

Paradicsomcsata Spanyolországban

Száznegyven tonna paradicsomot dobáltak el a spanyolországi Bunolban.

A világ legnagyobb paradicsomcsatájában 140 tonna érett paradicsommal dobálta meg egymást szerdán reggel 22 ezer ember a spanyolországi Bunolban. Az idei fesztivál volt a második, amelyet fizetőssé tettek a résztvevők többsége számára: külföldiek, illetve a Spanyolország más videkeiről érkezett látogatók 10 euró ellenében vehettek részt a ritka eseményen. A helyi lakosok közül ötezer ember számára ingyenes volt a részvétel.

A Tomatina becenéven emlegetett fesztiválon tavaly először korlátozták a résztvevők számát a belépődíj bevezetésével, mivel a 10 ezer lakosú kelet-spanyolországi városkára már túlságosan nagy terhet rótt az eseményre odasereglő 45 ezer látogató. A bevételt a Valenciához közeli város 5,5 millió eurónyi adósságának csökkentésére, illetve idén első ízben indiai karitatív programok finanszírozására fordítják. A fizetőssé tétel ellenzői szerint ugyanakkor a belépődíjas paradicsomcsata elveszítette spontaneitását.

Fotó: MTI/AP/Alberto Saiz
Fotó: MTI/AP/Alberto Saiz

Az idei esemény egyik újdonsága volt, hogy élőben lehetett követni az interneten több fix kamera, illetve egy mozgó videóriporter segítségével.

A szerdai paradicsomcsatát vasárnap az aprónép Tomatinája vezette fel: ezen 2500, álarcot és búvárszemüveget viselő gyermek dobálta meg egymást 6,5 tonna paradicsommal.

A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor egy felvonulás alkalmával rivalizáló fiatalok csoportjai paradicsommal hajigálták meg egymást. A bunoli önkormányzat 1980-ban tette hivatalossá a világ minden tájáról egyre több látogatót vonzó csatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top