Utazás

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

Meghökkentő, mosolyra fakasztó, vagy éppen lélekfacsaró köztéri alkotások a világ minden tájáról. Művészek, akiknek "csak" a kreativitás áll a rendelkezésükre, na meg persze amit az utcán találnak.

1. Múlandó alkotások, maradandó élmények

Bár a legtöbb művész maradandót szeretne alkotni, Joe Mangrum olyan műveket készít, amelyeket egy könnyű szellő is semmivé tesz. A rendívül látványos, de annál rövidebb életű, színes homokból készült képeket New York közterein csodálhatják meg a járókelők, már ameddig szét nem hordják.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

2. Tündérek tánca

Robin Wight brit szobrász alkotásai különös irányt képviselnek a kortárs művészetekben: légies, mozgó tündéralakokat “épít” rozsdamentes acélhuzalokból. További különlegességük e műveknek, hogy minden tündér belsejében elhelyez egy kőszívet, amelyekbe különböző üzeneteket vés.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

3. Így lehet egy panelból műalkotás

Mehdi Ghadyanloo iráni művész ötletes és látványos falfestményeket készít Teherán épületein. A művész ezekkel az alkotásokkal dobja fel a betondzsungelt, ahol emberek sokasága él. Több mint 100 épületen láthatóak már a munkái, többek között háromdimenziós falfestmények is.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

4. Óriások kertje

Az Atlantai Botanikus Kertben kialakított gigantikus növényszobrok a zöld művészet népszerűsítését tűzték ki célul. AKépzeletbeli Világok” elnevezésű műegyüttesben találkozhatnak az érdeklődők hatalmas egyszarvúval, óriáslepkékkel, békákkal, majmokkal, kígyókkal és a Föld Istennő majdnem 8 méter magas alakjával is.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

5. Dzsungel a belvárosi forgatagban

A német művész, Nikolaj Arndt azért járja a világ városainak utcáit, hogy egy kis mulatságot csempésszen a hétköznapokba. A sokszor lehangoló járdákon és utakon elképesztő élményeket varázsol 3D-s hatással. A látványos képek főszereplői életre kelt vadállatok, például cápák vagy tigrisek.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

6. Ég és föld összekötve

A grandiózus Cloud Arch egyelőre még csak tervben létezik, de már most, három évvel az építése előtt lázba hozta Sydney-t. Az 50 méter magas acélboltív több mint 9 millió ausztrál dollárból épül fel a japán Isigami Junja terve alapján, és az ausztrál város egyik forgalmas utcáját köti majd össze az égbolttal.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

7. Mega-tájarckép ismeretlen múzsáról

Jorge Rodriguez-Gerada kubai–amerikai tájművész egy ismeretlen belfasti kislány monumentális portréját készítette el. Másfél éves tervezés és 4 heti kivitelezés után végül 11 hektárnyi területen készült el a különleges arckép. A “Wish” című alkotáshoz 30 000 facöveket, 2000 tonna földet és 2000 tonna homokot használtak fel.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

8. Legyünk mocskosak és szabadok!

Joo Heng Tan háromszoros homokszobrász-világbajnok furcsa kampányt hozott össze: arra ösztönözte a gyerekeket, hogy lépjenek ki a burokból, fedezzék fel a világot, és nyugodtan merjenek piszkosak lenni. A 18 tonna homok felhasználásával alkotott művek egyben azt is sugallják, hogy merjünk önmagunk és szabadok lenni.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

9. Emberek másképp

A spanyol származású művész, Pejac, sziluettjein egyes embereket örökít meg életük különböző pillanataiban és pózaiban. Még különösebbé teszi a művészetét az, hogy az alakok közül van, akit életnagyságban ábrázol egy háztetőn, van, akit pedig miniatűr változatban ablaküvegen táncolva.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

10. Élővilág feketében

DaLeast nemcsak hódítja, hanem sokkolja is a világot. A kínai művész meghökkentő rajzai a világ minden táján fellelhetők, többek között Svájcban, Franciaországban, Izraelben és Ausztráliában. Egyesek futurisztikusnak, mások elrettentőnek tartják alkotásait, mind a különös ábrázolási mód, mind pedig a használt színek miatt.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

11. Jangce folyó az aszfalton

A világ legnagyobb és leghosszabb háromdimenziós hatású utcafestményét készítették el egy kínai egyetem diákjai. Egy 365 méteres útra festették fel a rekordnak számító alkotást 20 napon át. A “Fiatalság ritmusa” címre hallgató kép a Jangce folyót ábrázolja, és 2500 négyzetméternyi területet foglal el.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

12. Különös párosítás: fém és növény együtt

A Mosaicultures néven futó montreali kiállításon sövényekből és különböző növényekből készült szobrokat mutattak be. A több mint negyven alkotás kétszáz művész munkájának nyomán jött létre, akik hárommillió növényből, virágból dolgozták ki a hatalmas, élő műveket, fémmel és drótkeretekkel megerősítve azokat.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

13. Kávézz a természetben!

Arkadij Kim orosz művész alkotta meg a világ legnagyobb, kávébabból készült portréját. Az alkotáshoz több mint egymillió kávészemet használt fel. A moszkvai Gorkij parkban bemutatott, “Awakening” névre hallgató, ehető képet különböző színű kávészemek alkotják, 30 négyzetméteren, 180 kilós súllyal.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

14. Szellemek nyomában

A New Yorkban élő művésznő, Swoon kreativitása messze felülmúlja a hagyományos értelemben vett művészet fogalmát. A lerobbant épületeken, fáskamrák ajtaján, omladozó falakon ábrázolt emberi alakok különlegességét az adja, hogy szinte hátborzongatóan, szellemszerűen jeleníti meg őket.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

15. Kilométeres utak homokfestményeken

Főként a közép-amerikai országokban hagyomány, hogy a húsvéti ünnepek tiszteletére homokból, fűrészporból és virágokból készítenek műalkotásnak is beillő “szőnyegeket” az utcákon, amelyeken a húsvéti menet alkalmával végigsétálnak. Az alfombrasnak nevezett művek egyenként akár több mint egy kilométeresek is lehetnek.

16. Élet a pusztulásban

Aszfalton átvonuló tevekaraván, láncon egyensúlyozó kötéltáncos, heverésző macska a faág árnyékán. OakOak munkáinak célja, hogy vidám alkotásaival viccessé varázsolja Franciaország lerobbant, ronda városrészeit. Számára nem egy tiszta vászon a kiváló alapanyag, hanem egy korhadt fa, egy repedés az aszfalton, vagy egy omladozó ház.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

17. Sztárok szivárványban

Eduardo Kobra a legismertebb brazil utcai művész. Nemcsak különös látásmódjával hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy képei mindegyikéről ismert emberek köszönnek vissza. Hatalmas házak falán ismert emberarcok és alakok lelhetők fel a szivárvány minden színében, többek között Einstein, Abraham Lincoln vagy John Lennon.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

18. Megelevenedett múlt

Leon Keer köztereken készít 3D-s festményeket. Ha nem vigyázunk az utcán sétálva, könnyen beleeshetünk az egyiptomi fáraók sírkamrájába, vagy nekiütközhetünk egy harcba induló, aszfalton életre kelt agyag hadseregnek. A műveinek többsége történelmi jellegű, így akár élő történelemórának is beillik egy-egy munkája.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

19. Műalkotások szemétből

A legtöbb képzőművész az alapanyagait szakboltokból szerzi be, akad azonban olyan is, aki a szeméttelepen guberál utánuk. A Dél-Dakotában élő John Lopez szobrait elhasznált és tönkrement háztartási eszközökből, fémhulladékokból készíti, megelevenítve a cowboyok idejét.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

20. Horror a nyílt utcán

Mark Jenkins sokkolja a járókelőket morbid alkotásaival: fej nélküli, száradni kiakasztott emberi test az utca közepén; szökőkútba fejjel beleállt férfi; nyilvános szemeteskukába betuszkolt női felsőtest. A művész így próbálja felhívni az okostelefonjaikba beleragadt járókelők figyelmét arra, hogy az élet körülöttük zajlik, nem a közösségi oldalakon.

Utcai művészet – Lásd másképp a világot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top