Utazás

A 7 legszebb cseh kisváros

Messze nem csak Prágát érdemes megnézni, a Csehország legszebb városának tartott Český Krumlovot például már sokan felfedezték, mi se hagyhattuk le a listánkról, de vannak még bőven tippjeink.

1. Hluboka, Dél-Csehország

Hluboka gyönyörű várkastélya alig néhány kilométer távolságra fekszik České Budějovice városától. A windsori kastély mintájára alakították át a 19. században, tulajdonosai hosszú időn át a Schwarzenbergek voltak, ezt jelzi a kapu egyedülállóan különleges kilincse, amely egy török fejet formáz. Az utalásnak magyar vonatkozása van, hiszen a Schwarzenberg tábornok vezette lovasság Pálffy generális huszáraival foglalta vissza Győrt 1598-ban, ami a család számára hercegi címert eredményezett. A kastély 140 szobája és 11 tornya (gazdagon berendezve az épségben megmaradt eredeti bútorokkal) szervezett túra keretében látogatható, a szépen rendben tartott park, a belső udvar egy része viszont díjmentesen áll rendelkezésre, és az épületet körülvevő városkát is érdemes szemügyre venni.

A 7 legszebb cseh kisváros

2. Tábor, Budejovice és Prága között félúton

1415-ben tanai miatt megégették Husz Jánost, ez pedig kirobbantója lett a huszita háborúnak (a huszita egyház ma is létező, élő egyház Csehországban), és a kelyheseknek is nevezett lázadók csapatai több alkalommal is megütköztek Luxemburgi Zsigmond hadaival. A legnagyobb huszita vezér, Jan Žižka vezetésével 1420-ban várost építettek, mely a bibliai Tábor hegyről kapta elnevezését.

A városka, melynek magja ma is híven őrzi az eredeti építkezés nyomait (kacskaringós, szűk utcácskák vezetnek a főtér felé, számos stratégiai pontot kínálva a védőknek az ostromlók megállítására számszeríj által) a mai napig kazamaták egész rendszerével rendelkezik (ezek egy része vezetett túra keretében megtekinthető). Az egyik legszebb elrendezésű téren gyönyörű huszita templom áll, előtte Žižka szobra, a házak előtt a több száz éves kőasztalok, amikről a katonák ettek, a Városháza múzeumában pedig megtekinthető az egyetlen épségben maradt, hiteles katonai szekér (az amerikai telepesek a huszitáktól vették át a szekértábor védelmi mechanizmusát).

A 7 legszebb cseh kisváros

3. Znojmó, Moravia gyöngyszeme – közel az osztrák határhoz

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a kisváros dicsekedhet a legizgalmasabb és leglátványosabb múlttal Csehországban. A legrégebbi települések közé tartozik, és valószínűleg fekvése miatt számos viszontagságon ment keresztül (rablólovagok vertek itt tanyát, felégették néhányszor, kifosztották, megostromolták, feldúlták, és természetesen Napóleon hadai is megszállták, királyok haltak meg falai között, Mátyás haláláig még magyar fennhatóság alatt is állt). A városka fekvése páratlanul szép, a Dye-folyó bal partján, 290 méteres magasságban fekszik, 35 ezer lakosa van. Érdemes megtekinteni a Morvaország legrégebbi épületének tekintett Szűz Mária és Szent Katalin Rotundát, a gótikus Szent Miklós templomot (Szent Bonifáciusz maradványaival és a földgömb alakú szószékkel) valamint a kétszintes Szent Vencel kápolnát.

A 7 legszebb cseh kisváros

4. Třeboň, Dél-Csehország

Dél-Csehország legnagyobb halastava, a 15 négyzetkilométernyi Rožmberk mellett találjuk ezt a hangulatos főtérrel és kis utcákkal rendelkező városkát. Legfőbb nevezetessége az egykori gótikus vár, amelyet elegáns reneszánsz kastéllyá alakítottak (némi barokkos beütéssel), a gyönyörű angolkert, ahol büszke pávák sétálgatnak, az egykori uradalmi sörgyár (Třeboň saját sörmárkával, a Regenttel dicsekedhet, érdemes megkóstolni!), valamint a régi Városháza, melynek 31 méter magas tornyából megcsodálhatjuk a környéket, amely természetvédelmi terület és UNESCO bioszférarezervátum.

A 7 legszebb cseh kisváros

5. Telč, Cseh-Morva-fennsík déli része

A 13. században épült város lakossága mindössze 6 ezer fő, azonban éves szinten több mint 200 ezer látogatót fogad. A történelmi belváros méltán az UNESCO Világörökség része: az eredetileg gótikus stílusban épült, gyönyörű színekben pompázó, teljesen egyedi házak, a 30 méter magas Fehér Torony, ahonnan érdemes egy pillantást vetni a környező vidékre, a reneszánsz kastély és parkja megérdemelten vonzza a turistákat. A hely magyar vonatkozása, hogy a Mikszáth regényéből készült Fekete város című sorozat egyes jeleneteit itt forgatták.

A 7 legszebb cseh kisváros

6. Kutna Hora, Közép-Csehországi régió

A város létrejöttét az ezüstbányászatnak köszönhette. A középkorban a Cseh Királyság kincstárának is nevezték, és több cseh király is székhelyének választotta. A gyönyörű, gótikus Miasszonyunk katedrális mellett legfőbb nevezetessége a Mindenszentek kápolnájához tartozó Csontház, ahol a berendezést (oltár, csillárok) emberi csontokból faragták, hogy a mulandóságra emlékeztessenek. A városközpont az UNESCO Világörökségének része.

A 7 legszebb cseh kisváros

7. Český Krumlov, Dél-Csehország

Csehország legszebb kisvárosának tartják, ebben szerepet játszik páratlanul szép természeti környezete (a Moldva egy hurkot ír le, és ezt a területet évszázadokkal ezelőtt beépítették, így sikerült megőrizni egy sajátos, egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható látványt és hangulatot, a városkával szemközti sziklafalon pedig ott magasodik a gyönyörű vár) valamint az épületek és nevezetességek különlegessége. Európában (és egyben az egész világon) mindössze egy teljes épségben megmaradt, ma is használatban lévő barokk színház létezik az ittenin kívül (a gödöllői kastély egykori színháztermét krumlovi mintára és segítséggel állították helyre), a várárokban évszázadok óta barna medvék élnek, és a kastélyparkban olyan szabadtéri színpadot használnak, ahol a nézőtér forog! A város természetesen az UNESCO Világörökségének része.

A 7 legszebb cseh kisváros

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top