Utazás

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

Ausztria közel van, sokunk számára elérhető, szívesen látogatunk el a sógorékhoz, de ez többnyire kimerül egy bécsi adventi kirándulásban, egy alpesi síelésben, a klagenfurti Minimundus vagy a puchbergi marcipánmúzeum megtekintésében. Most következzék 10 olyan különlegesség, amiről nem biztos, hogy mindenki hallott.

1. Gondolázás a nassfeldi síterepen

Nem csalás, nem ámítás, nyaranta igazi velencei gondolát és egy Federico nevezetű fiatalembert találunk Ausztria egyik legkedveltebb síparadicsomában 1900 méter magasságban. A hely könnyen megközelíthető, a Millennium Express sífelvonóval juthatunk fel a csúcson lévő állomásra. Innen gyalog követjük az Aqua Trail útvonalát kb. 2,4 km hosszan. A gondolázás a tavon jóval olcsóbb itt, mint Velencében (az osztrák és a német nyaralóvendégek nagy örömére): 5 euró a felnőtteknek, a 14 éven aluli gyermekeknek ingyenes, de csak felnőtt kíséretében élvezhetik Federico evezését és hamisítatlan, olasz áriáit.

Fotó: sielok.hu
Fotó: sielok.hu

2. Myrafälle-vízesés és Steinwandklamm-szurdok

Alsó-Ausztriában, Bécstől nem messze található az egymástól 3 kilométerre lévő különleges természeti szépség. Érdemes egymás után megtekinteni őket: autóval is megtehetjük az utat, de kiváló túraútvonal is összeköti a vízesést és a szurdokot. Az előbbi felett átívelő, korlátokkal ellátott átjárók és lépcsőrendszer segítségével több száz méter hosszúságban élvezhetjük a sebesen haladó patak és a számos, kisebb-nagyobb zuhatag látványát. A Kőfal-kanyonban sem szakad meg a vízesések sora, emellett a fejünk fölé magasan tornyosuló lenyűgöző sziklafalakban is gyönyörködhetünk.

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

3. Ház fejjel lefelé Terfensben

Terfens egy völgyben fekszik, 20 kilométerre Innsbrucktól keletre, Tirol területén. Arról híres, hogy van egy ház a településen, ami fejjel lefelé épült, ezért olyan hatást kelt, mintha valami természeti csapás felfordította és odacsapta volna a földbe. A különleges épületet Irek Glowacki és Marek Rozanski lengyel építészek tervezték, akik hasonló alkotást már Szymbakban is létrehoztak. Terfensben 2012-ben 8 hónapi megfeszített munka után nyitották meg az új turisztikai attrakciót, ami azóta is nagy szenzáció, hiszen belül is megtekinthető, ahol még egy autó is lóg a plafonról.

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

4. Ausztria legrégebbi temploma és Európa legmeredekebb nyomvonalú mágnesvasútja

Mindkét különlegesség Linzben található, ami 2009-ben Európa egyik kulturális fővárosa volt. A Szent Márton-templom első írásos említése 799-ből származik, és a legrégebbi templomnak tartják Ausztriában, szerencsére sikerült megőrizni eredeti állapotát. Európa legmeredekebb nyomvonalú mágnesvasútja a Pöstlingbergre visz fel, ahol egyrészt megcsodálhatjuk Felső-Ausztria legrégebbi búcsújáró templomát, másrészt gyönyörködhetünk a csodás kilátásban, ami a Duna túlpartján fekvő városra nyílik. A Grottenbahn-barlang vasúti bejáratánál Sebastian, a kabalafigura várja a gyermekeket az ő mesebeli világába, ahol a Sárkány Expressz végigfut a törpék csillogó királyságán. Félúton a hegyi villamos megáll az egész évben nyitva tartó Állatkertben, ahol több száz állat él.

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál
 

5. Grüner See

Graz közelében található a búvárok paradicsoma, a kristálytiszta és nagyon hideg vizű Zöld-tó, amely nyaranta elárasztja a völgyet, mivel hóolvadáskor megnő a vízszint. A tóparti sétányok és padok így csak a mélyben tekinthetők meg, kizárólag búváröltözékben!

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

6. Hundertwasser hotel és termálfürdő

Stájerországban találjuk a Rogner Bad Blumaut, egy különleges, 312 szobás wellnesshotelt, amit a formabontó osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser tervezett. Az organikus építészet hívei biztosan értékelik majd a természet, a táj és a nem mindennapi szálloda összhangját, a 2400 különböző ablakot, a 330 oszlopot, a káprázatos színekben ragyogó homlokzatot és az aranykupolákat. A Vulkania ásványi forrás neve mutatja, hogy vulkáni eredetű, mely a Vulkania-gyógytóból gyűjti vizét, amit 11 különböző beltéri és kültéri medence megtöltéséhez használnak, de van itt pezsgőfürdő, hullám- és gyermekmedence, többféle szauna és relaxációs szoba is.

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

7. Swarowski Kristályvilág

Innsbruck közelében, Wattensben nyílt meg 1955-ben, a Swarowski cég fennállásának 100. évfordulóján az André Heller által megálmodott varázslatos Kristályvilág, melynek a bejáratát vigyázó, növényekből kialakított óriás szájából víz ömlik alá. Csodás, különleges köveket és ékszereket csodálhatunk meg itt, többek között a világ legnagyobb kristályát, és a Crystal Stage nevű üzletben vásárolhatunk is kedvünk szerint a ragyogó Swarowski-termékekből. Érdemes megkóstolni a kávézóban kapható ínyencfogásokat, és kipróbálni a mesebeli park labirintusát.

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

8. Semmering – különleges vonatozás és élményszánkópálya

Ha a semmeringi vasútállomáson felszállunk arra a különleges vonatra, melyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított, és egészen Gloggnitzig utazunk vele (ahol érdemes látogatást tennünk a Lindt csokoládégyár mintaboltjában), lenyűgöző élményben lesz részünk. Egyik oldalon égbe törő kősziklákat csodálhatunk meg, másik oldalon szédítő mélységbe pillanthatunk. Az izgalmak után pedig érdemes kikapcsolódnunk a Zauberg élményszánkópályán, ahol a kilátóba is felmászhatunk, különféle felvonókat próbálhatunk ki, és remekül szórakozhat az egész család Siebenstein varázsló és Feuerzahn gonosz sárkány történetén, élvezheti a különleges építményeket, alagutakat, valamint a fény- és hangjátékokat.

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

9. Órajáték Bécsben

Az Anker-óra 1911 és 1917 között készült a festő Franz von Matsch tervei alapján. Bécs legrégebbi terén, a Hoher Markton található, és jellegzetes szecessziós dizájn jellemzi. A mozaikberakásos óra hidat képez az Anker Biztosító két épülete között. 12 óra alatt 12 történelmi alak vagy pár mozog a hídon, köztük Joseph Haydn, Walther von der Vogelweide, Mária Terézia és Savoyai Jenő herceg. Minden délben az összes figura együtt vonul fel a különböző korok zenéire.

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

10. Dachstein – gleccservasút, alpesi kilátó, jégpalota és jégbarlang

Stájerországban található ez a különleges természeti képződmény, feledhetetlen élményt kínál. A gleccservasúttal 2700 méter magasba emelkedhetünk, amikor megérkezünk az üvegpadlóval ellátott Dachstein Sky Walkra, az Alpok legizgalmasabb kilátójába, ahonnan Csehországig és Szlovéniáig is elláthatunk. Ha pedig kíváncsiak vagyunk, milyen lehet egy gleccser belseje, lépjünk be a jégpalotába, ahol a kisebbeket a Jégkorszak című film kedves figurái várják, de érdemes megcsodálni a ragyogó színekben pompázó Tróntermet, a Kék Szalont vagy a Kristálydómot. Arthur király dómja és kősziklái mellett elhaladva juthatunk be a jégbarlangba, ahol páratlan jégvilág tárul elénk lélegzetelállító fényhatások kíséretében. Júliusban és augusztusban átváltozik koncertteremmé, hogy jég-csengőkoncertekre invitálja a látogatókat.  

10 látnivaló Ausztriában, amit eddig kihagytál

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top