Utazás

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

A templom épülete Isten háza, isteni jelenlétének földi színhelye. A hívőt áhítat, a látogatót bámulat tölti el, ha falai közé lép. Rácsodálkozunk a gótikus székesegyházak égbetörő falaira, a bazilikák barokk pompájára, a kis kápolnák egyszerű bájára. Most következzék 10 olyan különleges templom, ami semmi máshoz nem hasonlítható! Páratlanságuk eredhet érdekes formájukból, az anyagból, amiből készültek, vagy a helyből, ahol állnak. Ami közös bennük: a szépségük és az egyediségük.

1. Hallgrímskirkja, Reykjavík, Izland

A 20. század második felében emelt Hallgrímur temploma 38 évig készült, és egy ismert evangélikus lelkészről és költőről nevezték el. A 74 és fél méter magas épület a negyedik legmagasabb építmény az országban. A főváros közepén található, és Reykjavík népszerű látványossága, szimbóluma lett. Gudjon Samuelsson tervezte az expresszionizmushoz közel álló stílusban, szándéka szerint a bazalt lávafolyamhoz hasonlít, ami elönti Izland tájait. A templomot kilátótoronyként is használják: lift visz fel a tetejére, ahonnan remek kilátás nyílik Reykjavíkra és a környező hegyekre.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

2. Borgund, Norvégia

A fából készült templomok valaha nagyon népszerűek voltak a középkori Európában, manapság már jóval kevesebb található belőlük, mivel a kőépülettel szemben kevésbé voltak ellenállóak a tűzvésszel vagy az ellenséges hordákkal szemben. Ma Norvégiában 28 ilyen varázslatos épületet találunk, közülük való a legjobban konzervált, legszebb állapotban lévő a borgundi templom. Valószínűleg a 12. század végén épülhetett, és szerencsére nagyobb átalakítás nem tett kárt benne.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

3. Zipaquira sóból készült székesegyháza, Kolumbia

A különleges építmény Bogotától mintegy 40 kilométerre északra található – egy földalatti templom a sóhegy belsejében mélyen megbújó sóbánya alagútjában. Ahogyan leereszkedünk a templomba, 14 kis kápolna mellett haladunk el, amelyek Krisztus szenvedéseit szimbolizálják. A legmélyebben (200 méter alatt!) fekvő terem a szentély, ami három részből áll: Jézus születése, élete és halála.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

4. St. Michel d’Aguilhe (Le Puy-en-Valey), Franciaország

Talán az egyik legérdekesebb látnivaló Franciaországban ez a kápolna – egy 85 méter magas vulkanikus alakzat tetején. A Gothescalk püspök parancsára 962-ben emelt épületet a sziklába vájt 268 lépcsőfokon lehet elérni (a lenyűgöző kilátást a látogatók egyöntetűen dicsérik). A kápolna sok zarándokot vonzott, mivel ez volt a kiinduló helye az egyik fő útvonalnak Santiago de Compostela felé.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

5. Thorncrown kápolna, Amerikai Egyesült Államok

A Thorncrown kápolna Eureka Springs-ben, Arkansas államban található, E. Fay Jones tervezte és építette 1980-ban, többnyire fából és egyéb őshonos anyagból, minimális szállítási költséggel. Bár úgy tűnik, mintha keresztül-kasul járná a szél, valójában ez üveglapokba zárt, légkondicionált tér. 2000-ben felkerült a Nemzeti Örökség listájára, holott arra 50 évnél fiatalabb épületnek eddig nem volt esélye, és 2006-ban elnyerte az építészek és tervezők egyik jelentős díját is, a kortárs építészetre gyakorolt jelentős hatása miatt.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

6. Jubileumi templom, Olaszország

A római Jubileumi templom (hivatalos nevén: Az Irgalmas Atya temploma) nagyon jellegzetes íves falai úgy néznek ki, mint a vitorlák, és a fűtéstechnika csúcsterhelésének a minimalizálását szolgálják a belső térben. A falak speciális cementből készültek, titán-dioxidot tartalmaznak, és megakadályozzák a légszennyezést. A 830 négyzetméter alapterületű templom Richard Meier amerikai építész tervei alapján 2003-ban készült el.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

7. Szent Gildas kápolnája, Bretagne, Franciaország

A hatodik században egy ír szerzetes érkezett a Canal du Blavet partjára, hogy prédikáljon az itt élő pogány lakosságnak egy durva szószékről, ami most a templomban található. A különleges hangulatú kápolna gránitsziklára épült, közvetlenül a barlang mellé, ahol a szent lakott, ameddig ezen a vidéken időzött.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

8. Átlátszó templom, Belgium

Pieterjan Gijs és Arnout Van Vaerenbergh alkotása Brüsszeltől 80 kilométerre keletre található, egy domb tetején, Borgloonban. 2012-ben egy építészeti honlap (Archdaily) látogatói az év épületévé választották a 100 réteg acélból készült, 30 tonna súlyú épületet.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

9. Hó- és jégtemplom, Bajorország

2012-ben Dél-Bajorország Mitterfirmiansreut nevű városkájában, a német-cseh határ közelében épült fel a templom, hogy emlékezzenek a 100 évvel ezelőtt itt élőkre. 1910-ben ugyanis komoly hóvihar tombolt, és mivel helyben nem volt templom, csak a szomszéd városban, a hívek nem tudtak elmenni a karácsonyi misére. Tiltakozásul, amiért az egyházmegye nem vett tudomást a problémájukról, felépítettek egy templomot az anyagból, amiben bővelkedtek: hóból és jégből. Az új kápolna 49 ezer köbméter hóból és jégtáblából készült 100 ezer eurós költséggel.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

10. Növénykatedrális, Olaszország

Észak-Olaszországban, Bergamo városában található az a csodálatos katedrális, amit Giuliano Mauri álmodott meg: az öthajós szerkezet 42 oszlopra támaszkodik, amelyik mindegyike egy fa, és az ágak az évek múlása alatt kialakítják majd a katedrális szerkezetet. A 650 négyzetméter alapterületű templom a természet és az ember együttes csodája.

A világ 10 legfurcsább és legszokatlanabb templomépülete

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top