Utazás

A világ legnagyobb föld alatti városát fedezhették fel

A törökországi Kappadókiában egy új városnegyed építése során találtak a különleges településre.

Egy 5000 éves, legalább hét kilométer összes járathosszúságú, föld alatti városra bukkantak a nevsehiri erőd alatt – számolt be a Hürriyet Daily News című török lap. Az újság a 2014-es év régészeti felfedezésének minősítette az eseményt.

A többi kappadókiai föld alatti városhoz hasonlóan az újonnan felfedezett település is alagutakból, rejtett templomokból és menekülőaknákból áll. A Hürriyet Daily News szerint az egyelőre még nem teljesen feltárt barlangváros valószínűleg nagyobb, mint a térség legnagyobb és legismertebb hasonló létesítménye, a 11 szinten a föld alatt elterülő, 600 bejárattal rendelkező derinkuyui föld alatti város, ahol hajdan akár 20 ezer ember is lakhatott. Most lehetséges, hogy az egész földkerekség legnagyobb föld alatti településére bukkantak.

Kappadókia - fotó: wikipedia
Kappadókia – fotó: wikipedia

Hasan Ünver nevsehiri polgármester szerint a többi föld alatti város “még a konyhája sem lehetne” az erőd alatt most felfedezett “metropolisznak”. A helyet védetté nyilvánították, a városfejlesztést egyelőre máshol folytatják.

Több mint 200, rejtett átjárókkal, titkos termekkel és ősi templomokkal teljes föld alatti falujával és alagútvárosával Kappadókia a világ egyik legérdekesebb és legnagyobb barlanglakó térsége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top