Utazás

A világ 10 legkülönösebb jégpályája

Kicsi vagy nagy, illatos vagy éppen orrfacsaróan büdös, híres vagy eldugott, szerelmes vagy dühöngős. A korcsolyázni vágyók számtalan lehetőségből választhatnak, ami a jégpályákat illeti. Mi összeválogattuk a "legeket".

1. A világ legnagyobb műjégpályája – A 2014 novemberében Moszkvában megnyílt pálya több mint húszezer négyzetméter területű, ahol egyszerre akár 4500 ember is korcsolyázhat. Plusz különlegessége az új létesítménynek, hogy szektorokra osztották, így mindenki kedve szerint róhatja a köröket: a párok romantikusan andaloghatnak a “szerelmesek sétányán”, míg az extrém sportok kedvelői a nekik kialakított részen “dühönghetnek”.

2. Természetes jégbirodalom – A 202 km hosszúságú Rideau-csatorna Ottawát és Kingstont köti össze. Télen a kanadai Ottawa belvárosán átfutó része megfagy, és a világ legnagyobb természetes jégpályájává változik. A 8 km-es szakaszon a turisták és a városlakók nemcsak korcsolyázhatnak, hanem kedvükre jéghokizhatnak és curlingezhetnek is.

3. A világ legismertebb jégpályája – A Central Park jégpályáján, a felhőkarcolók lábai között minden évben milliók róják a köröket. New York világhírű, 1949-ben megnyílt korcsolyapályája számos videoklip és mozifilm forgatásának adott már otthont, többek között a Szerelem a végzetem című filmnek, vagy a Love Storynak.

4. A szerelem jégpályája – Párizs a szerelem városa. Közhely, de a franciák minden erővel igyekeznek fenntartani ezt a véleményt, ezért minden évben megépítik romantikus korcsolyapályájukat az Eiffel-torony tetején, ahonnan a párok a vaníliaillatú éjszakában csodálhatják a város káprázatos fényeit.

5. A legelső és legbüdösebb jégpálya – Az első korcsolyázásra alkalmas jégpálya 1844-ben Londonban készült el Glaciarium néven, azonban az újdonságot rövid idő alatt megunták a városlakók. A korabeli hűtési technikák ugyanis még nagyon kezdetlegesek voltak, ezért különös és legfőképpen büdös módszerekkel, sertészsírral és sóval próbálták megtartani az olvadozó jeget. Ezektől a jég ugyan megmaradt, a bűz miatt a korcsolyázók azonban elmaradtak.

6. Jég a pálmafák alatt – Aki eddig azt hitte, hogy a szabadtéri korcsolyázás csak téli időben lehetséges, az tévedett. Amerika erre is rácáfolt. A napsütötte San Diegóban a tengerparton is megoldható ez a téli sport, igaz, nem fenyőfák, hanem pálmafák alatt. A Del Coronado szálloda ugyanis minden évben felállítja mesterséges korcsolyapályáját, hogy a télből ideérkező vendégeknek ne legyen hiányérzetük.

7. Száguldás jéglabirintusban – A moszkvai Gorkij Park télen egy az egyben hatalmas jégpályává alakul. A városlakók és a turisták szinte jéglabirintusban érezhetik magukat, és különböző útvonalakon száguldozhatnak az óriási, 18 ezer négyzetméteres, gyönyörű fényekkel megvilágított területen.

8. Korcsolyázás hajók között – A holland Groningen-csatorna igazán érdekes látványt nyújt telente. A befagyott vízen ugyanis a városlakók olyan biztonsággal közlekednek korcsolyával, mintha az úttesten jönnének-mennének. Egyedi élményt nyújt, ahogyan a mozgásképtelenné vált, éppen telelő hajók között siklanak.

9. Táncparkett jégből – Bár havat közelről valószínűleg soha nem láttak a dubaji lakosok, a korcsolyázásból ők sem maradhatnak ki. A város jégpályája egy luxus-bevásárlóközpont kellős közepén épült fel. Napközben téli sportfoglalkozásokat tartanak itt, esténként pedig diszkófények kíséretében táncra is perdülhetnek a bulizni vágyók a jeges táncparketten.

10. Jégpálya a Rialto mellett – A szórakozás és a különleges élmények egyik válfaja sem hiányozhat Las Vegasból, ahol megépítették Velence kicsinyített mását is. E miniatűr városban telente a víz fölé, a Rialto mellé állítják fel a turisták kedvencének számító mesterséges jégpályát. Nem csoda, hogy népszerű, hiszen nem mindennapi látvány, ahogy egy-egy gondola suhan el a korcsolyázók mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top