Utazás

10 látványosság, amit Madridban látnod kell

Ha Madridba mész, vagy csak tervezed a nyaralásodat, nézegess klassz fotókat az egyik legmenőbb spanyol város látványosságairól!

1. Atocha pályaudvar

Ha valaki nem szeretne jókora összeget kiadni a repülőtéri transzferre, érdemes a buszközlekedést választania. Megbízható, egy órán belül többször jön, és mindössze néhány euróba kerül. Könnyedén elérhető a megállója a Pradótól nem messze lévő Atocha pályaudvartól, ami a sevillai világkiállítás óta (1992) önmagában is szenzáció, ezért akkor is érdemes a különleges “várótermébe” benéznünk, ha nem akarunk utazni sehová. Az utazóközönség felfrissülésére szolgáló terület ugyanis egy óriási, többszintes magasságú üvegház trópusi növényekkel, csobogókkal, teknősbékákkal, este kivilágított sétányokkal és szobrokkal.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

2. Prado

A világ egyik leghíresebb múzeuma valóban kihagyhatatlan, ha szeretjük a festészetet. A Museo del Prado a Madridi Nemzeti Múzeum képtára, ahol folyamatosan 2300 képet állítanak ki 120 teremben, éppen ezért nehéz megtalálni még a katalógusok alapján is a látni kívánt festményeket. Főleg spanyol, németalföldi, holland, flamand és olasz műremekek kaptak itt helyet, és az itt látható szoborgyűjtemény is jelentős. Kevesen tudják, hogy hétfőtől szombatig este hat és nyolc között, vasárnap pedig öttől hétig díjtalanul léphetnek be a látogatók a múzeumba.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

3. Városháza

A Pradótól nem messze található Madrid gyönyörű Városházája, amely eredetileg főpostaként és Postai és Telegráfiai Múzeumként működött. Az eklektikus épület a Cibeles téren épült 1904-ben, ahol a Real Madrid szurkolói szokták ünnepelni a csapat győzelmét a város szimbólumává vált szökőkútnál, mely a termékenység istennőjét ábrázolja oroszlánok vontatta kocsiján. A hófehér esküvői tortára emlékeztető Városházát 2011 óta Cibeles Palotának hívják, és érdemes esti kivilágításban is megtekinteni.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

4. Real Madrid Stadion (Barnabéu Stadion)

A szenvedélyes futballrajongók zarándokhelye a Real Madrid stadionja, ahová meghatározott időpontokban, idegenvezető irányításával, szervezett csoportokban lehet ellátogatni – érdemes hetekkel a madridi utazás előtt online bejelentkezni. A stadiont 1947-ben építették, 85 ezren szurkolhatnak itt a meccseken. A látogatók természetesen megtekinthetik az öltözőket, a játékoskijárót, felmehetnek a nézőtér legmagasabb pontjára, helyet foglalhatnak a kispadon, és gyönyörködhetnek a trófeákban a Real Madrid múzeumában.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

5. Metropolis Irodaház

A spanyol főváros híres bevásárlóutcája, a Gran Vía végén találunk egy különleges, eklektikus saroképületet, az 1907 és 1911 között épült Metropolis irodaházat, amelynek tornyát 30 ezer darab 24 karátos aranylemez díszíti. A különböző napszakokban és éjjel kivilágítva más és más látványt nyújt, főként a különleges aranyozásnak köszönhetően.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

6. Függőleges kert

Egy francia botanikus, Patrick Blanc eljárása nyomán (függőleges falfelületeket borít be élő növénytakaróval, amelyek föld nélkül, egy szintetikus anyag segítségével, mindössze víz és napfény felhasználásával burjánzanak) már Madridban is megcsodálhatjuk az ún. vertikális kertet. A 25 méter magas épület külső falát 250 különböző növényfajta borítja, a mediterrán fűszernövényektől (rozmaring, zsálya) egészen a törpefenyőkig.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

7. Debod templom

Madrid egyik gyönyörű parkjában, a Parque de la Montanában látható egy igazi különlegesség, egy eredeti egyiptomi templom (Spanyolországon és természetesen Egyiptomon kívül ilyen jellegű építmény a világon csak két országban található). Egy duzzasztógát építése miatt számos csodálatos műremeket fenyegetett a hatvanas években a veszély, hogy víz alá kerülnek, ezért sürgősen új helyre kellett költöztetni az egyedülálló épületeket. Ebben nyújtottak az egyiptomi kormánynak nagy segítséget a spanyolok, és a hála jeléül a nagylelkű ajándék 1968 óta Madrid nevezetessége. A hieroglifákkal díszített templom éjszakai kivilágításban páratlanul szép.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

8. Plaza de Toros de Las Ventas

Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy igazi spanyol bikaviadalt lásson – mi nem vagyunk rajongói, sőt:( –, érdemes ellátogatnia a világ legnagyobb arénájába, ahol minden vasárnap 25 ezren izgulhatják végig a háromórás küzdelmet a bika és az ember között. Az 1931-ben megnyitott épület a spanyol főváros egyik legnagyobb nevezetessége.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

9. A világ első ferde felhőkarcolói – Európa kapuja

Két darab, egyaránt 15 fokos dőlésszögű felhőkarcoló alkotja Európa kapuját (Puerta de Europa). 1989-ben kezdték építeni a 114 méter magas és 26 emeletes épületeket, és 1996-ban fejezték be az építkezést. Ma már ferdeségük nem kuriózum, de a 20. század végén egyedülállónak számított.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

10. Flamencoest és spanyol konyha

Kihagynánk valami nagyon érdekeset és izgalmasat, ha egy madridi étteremben nem kóstolnánk meg a spanyol konyha különlegességeit mondjuk egy flamencoest keretén belül. Már online érdemes a madridi látogatásunk előtt hetekkel bejelentkezni egy előadásra, mert a jegyek elképesztően kelendőek.

10 látványosság, amit Madridban látnod kel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top