Utazás

A muzsika hangja nyomában – túra Salzburgban

Idén 50 éve, hogy bemutatták A muzsika hangját. Bár az osztrákok többsége a von Trapp család történetét bemutató filmet nem látta (mivel az ottani mozikba csak 15 évvel később érkezett meg), Salzburgban ma már az emberek a turizmusból, ha úgy tetszik, Mozartból és A muzsika hangjából élnek. Napokon keresztül járhatjátok a híres helyszíneket buszos túrákkal, vagy akár egyedül barangolva.

1. A von Trapp családi eredeti házában nem forgathatott a stáb, viszont két helyszínt is berendeztek Mariának, a kapitánynak és a gyerekeknek, plusz egy stúdiót Hollywoodban. Az egyik közülük a Frohnburg kastély, ami jelenleg a Mozarteumhoz tartozik. Ezt akár körbe is biciklizhetitek, ha a hellbrunni kastélyból bringával tekertek vissza Salzburgba.

 2. A másik ház, ahol külső jeleneteket vettek fel, a Leopold-palota. Itt esik bele mindenki a vízbe, de itt láthatjuk azt is, ahogyan a grófnéval kelletlenül labdáznak a kapitány gyerekei. A trükk viszont az, hogy itt csakis a tavi jeleneteket vették fel. Ez a ház soha nem látszik (érthető okokból), csakis a tó és a terasz. Ha a Salzburgból induló A muzsika hangja buszos túrára fizettek be, akkor itt ti is megálltok majd.

 3. A filmben Salzburg legöregebb temetőjében bujkált a von Trapp család. Mindez azonban egyáltalán nem történt meg az életben. A rendező sem kedvelte annyira ezt a jelenetet, mert minden külső hang beszűrődött, így például a helyi kutyák ugatása. Itt van egyébként az eredeti Mozart-golyót megalkotó Fürst család kriptája, és itt van eltemetve Mozart nővére is.

 4. A pavilont, ahol Rolf nagy átéléssel énekelte, hogy You are sixteen going on seventeen”, és ahol Maria és von Trapp kapitány szerelme kibontakozott, a hellbrunni kastélyban találjátok. Ezt a helyszínt is érinti a buszos túra. A pavilon eredetileg a tóparti kastélynál állt, a táncjeleneteket viszont egy nagyobb hollywoodi stúdióban vették fel. Jó hír azonban, hogy a később nácinak beálló Rolf nem létezett, csak A muzsika hangjának forgatókönyvírói találták ki.

A muzsika hangja nyomában - túra Salzburgban

 5. Az apátság, ahol Maria az apácák agyára ment, ma is működik. Ha valakinek az az álma, hogy apáca legyen itt, egy évre némasági fogadalmat kell tennie. Érdekesség, hogy eredetileg nem Max bácsi javasolta, hogy a család induljon a Salzburgi Ünnepi Játékokon, hanem egy helyi pap.

 6. Maradjunk az egyháznál még egy kicsit. A kapitány a valóságban az apátság templomában vette feleségül Mariát. A muzsika hangjában viszont a Szent Mihály-templomban, Mondsee városkában álltak az oltár elé. A buszos túra ide is ellátogat. Maria von Trapp a BBC-nek évekkel ezelőtt azt mondta, hogy nem a kapitányba volt szerelmes, hanem a gyerekeket szerette rajongással, tőlük nem tudott elszakadni, ezért mondott igent a férfinak. Később egyébként még három saját gyermekük született.

 7. Salzburg szívében található a Mirabelle. Itt aztán annyiszor lehet nyomni a szelfit, ahányszor csak nem szégyelled: a lépcsőnél, a szökőkútnál, a virágok között. Itt énekelte Maria a gyerekekkel, hogy “Dó, egy domb, egy szép zöld domb…” Innen indul A muzsika hangja túra, de egy egész délutánt is érdemes eltölteni a kertben.

 8. A dóm melletti árkádnál, a Rezidencia előtti téren sétált Maria, miközben azt énekelte I Have Confidence.

 9. A Rezidencia előtti tér a 15 méteres korai barokk stílusú szökőkúttal az óváros szívében található. Nincs olyan turista, aki ne találná meg, és ne eredne Julie Andrews nyomába.

10. Nem olyan meglepő, hogy Salzburgot hegyek veszik körül. A muzsika hangjába a von Trapp család a hegyen keresztül menekül el Ausztriából. A valóságban azonban, ha a hegyen át hagyták volna el hazájukat, akkor pont a náci Németországba masíroztak volna be. Ezzel szemben a von Trapp família kisétált az állomásra, felszálltak a vonatra, és elutaztak Olaszországba, onnan Franciaországba, Angliába, majd az Egyesült Államokba.

“Az első órákban némán ültünk a vonaton. Senki nem szólalt meg, gyászoltunk” – mondta Maria von Trapp egy interjúban. A filmforgatással kapcsolatban a buszos túra vezetője egy nagyon illúzióromboló tényt is elmesélt nekem. Történt ugyanis, hogy a film készítése alatt a legkisebb gyermeket alakító lány eléggé elhízott, a hegyen “mászós” jelenetnél pedig Christopher Plummer kijelentette, hogy fáj a háta a kövér kislány miatt. A gyereket lecserélték, ezért nem láthatjátok Gretl arcát az utolsó filmkockákon. Micsoda egy puhány ez a Plummer…

 Olvass még Salzburgról és A muzsika hangjáról!

Fotó: NLC / Tourismus Salzburg GmbH / YouTube / Profimedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top