Utazás

A legszebb természetes úszómedencék Európában

Olyan sekély sziklamedencékről van szó, amelyet tengervíz, termálvíz vagy hideg édesvíz tölt meg, és ingyenesen vehető igénybe. Hátránya, hogy éppen emiatt nem épül ki mellette semmilyen kiszolgálóhelyiség, így valamelyes kényelmetlenséget vállalni kell az élményért cserébe. Íme, a legszebbek, főként a kontinens déli területéről!

1. Giola, Görögország

Görögország legészakabbra fekvő szigetén találjuk Astris falu mellett Giolát, ezt a kristálytiszta, türkizkék vizű medencét, ahol egyszerre 10 ember úszhat, mélysége még a fejesugráshoz is megfelelő. Thassos klímája egyébként nagyon kellemes, középső részén hegyekkel, gyönyörű fenyvesekkel és szelídgesztenye-ligetekkel. Már az ókorban is lakott volt (erre bizonyíték az itt található néhány rom), kiépített strandok (sziklás és homokos), fürdésre alkalmas öblök várják az idelátogatókat.

A legszebb természetes úszómedencék Európában

2. Porto Moniz, Portugália

Nem is egy, hanem több gyönyörű lávakő medencét találunk Madeira szigetén, Porto Moniz falu mellett egy órányi távolságra a fővárostól. A láva formálta mélyedéseket az óceán vize tölti meg, és itt a kényelem is adott: vannak öltözők, zuhanyzók, sőt még étterem is akad.

A legszebb természetes úszómedencék Európában

3. Clue D’Aiglun, Franciaország

Alig félórányira a milliomosok kedvelt partszakaszától tiszta vizű folyók, festői vízesések és természetes jakuzzik találhatók, ahol szebbnél szebb helyek kínálják magukat úszáshoz és merüléshez. Kevesen gondolnák, hogy a Côte d’Azur-höz ilyen közel nemcsak fehér mészkőbe vájt barlangokat, vad szurdokokat találunk, hanem átlátszóan tiszta kék vizű medencéket, no meg az Esteron folyó kanyonjait.

A legszebb természetes úszómedencék Európában

4. Terme di Saturnia, Olaszország

A Cascate di Gorello vízesése szolgáltatja a 37 fokos termálvizet, ami másodpercenként 800 liternyi mennyiségben zúdul le a természetes sziklakádakba és kis medencékbe Grosseto hegyei alatt. Már az etruszkok is lakták a vidéket, a rómaiak szerint pedig úgy keletkezett, hogy Jupiter és apja, Szaturnusz heves vitákba bonyolódtak, s az istenek a véleményüket néhány villámcsapással nyomatékosították.

A legszebb természetes úszómedencék Európában

5. Pori, Ano Koufonissia, Görögország

Naxos közelében több kis szigetre bukkanhatunk, ezek egyike Ano Koufonissia, ahol Pori falu közelében nem is egy, hanem két gyönyörű, kristálytiszta vizű, tengervízzel töltött sziklamedencét találunk. Inkább merülésre, búvárkodásra ajánlják, kevésbé úszásra.

A legszebb természetes úszómedencék Európában

6. El Hierro, Spanyolország

A Kanári-szigetek legkisebb lakott és egyben legnyugatibb szigete, El Hierro több gyönyörű, fürdésre alkalmas lávakő medencével is büszkélkedhet. El Hierro egész területe UNESCO-védelem alatt áll, mindössze 8 ezren lakják. A szigetet vulkanikus tevékenység formálta, így láthatunk itt lávapatakokat és vulkáni maradványokat is.

A legszebb természetes úszómedencék Európában

7. Faerie Pools, Skócia

Csak az igazán edzetteknek és a jéghideg víz szerelmeseinek ajánlhatjuk a skót Skye szigeten található csodás természetes medencék bármelyikét. A hegyekből a tengerbe ömlő Alt Coir’ a’ Mhadaidh patak kis vízesései mélykék vízzel töltik meg ezeket a sziklaformációkat, és kifejezetten népszerűek az úszók körében.

A legszebb természetes úszómedencék Európában

8. Purcaraccia vízesései, Franciaország

Korzika szigetén számos kiváló lehetőség mutatkozik úszásra, de ha igazán érintetlen, gyönyörű környezetben szeretnénk romantikázni, akkor irány Purcaraccia a keleti parton! A völgy fehér sziklái több smaragdzöld színű vízzel teli medencét rejtenek, melyeket gyönyörű vízesések kötnek össze.

Forrás: flowersway.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top