Utazás

6+1 szuper program a Balaton környékén rossz idő esetére

Sikerült kifognod a nyár leghűvösebb hetét a Balatonon? Fogalmad sincs, hogy a strandoláson és a lángosozáson kívül mivel is lehet elütni az időt a magyar tengernél? A tippjeink neked szólnak!

Anno a szüleim kifejezetten szívesen üdültek velünk tavasszal a Balatonnál. Alig volt a közelben turista, ráadásául attól sem kellett félniük, hogy valamelyik gyerekük a vízbe fullad. Kirándulásra viszont tökéletesen alkalmas volt a 20 fok is. Ha idén úgy alakult, hogy pont a hőségriadó után sikerült lejutnod a Balatonra, ne csüggedj! Van élet a parton túl is! Egy csomó szuper program vár a közelben. Sorolom:

1. Afrika-múzeum, Balatonederics

A tunéziai terrortámadás után feltehetően sokan döntenek úgy, hogy inkább itt, a Balaton közelében ismerkednek meg az afrikai élővilággal. Szafariélményre ne számíts, hiszen az 1984-ben alapított múzeum és miniállatkert nem a nagyvadakra specializálódott. Láthatsz viszont tevét, zebrát, struccot és antilopot, valamint egy igazi maszáj kunyhóba is bekukkanthatsz. A múzeum alapvetően egy magángyűjteményre épült, a kiállított trófeák és személyes tárgyak dr. Nagy Endre afrikai vadászmester hagyatékát képzik. A gyerekek garantáltan imádni fogják a minidzsungelt!

Forrás: Afrikamúzeum

2. Tavasbarlang, Tapolca

Teljesen mindegy, milyen az idő, egy barlangban mindig temperált a hőmérséklet. Idén januárban hosszú munkálatok után végre megnyílt a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpont. Ennek a barlangnak a különlegességét nem a cseppkövek, hanem az utánozhatatlan hangulatú barlangi csónakázás biztosítja! Gondoltad volna? A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, majd tíz évvel később a látogatók számára is megnyitották. A gyerekek számára Denevér Dani kalauzolása teszi feledhetetlenné a barlangtúrát!

Forrás: tavasbarlang.hu

3. Bivalyrezervátum, Kápolnapuszta

Ma már kevéssé ismert tény, hogy a bivaly őshonos állat Magyarországon. A Balatonmagyaród és Kápolnapuszta határában létesült telep fontos szerepet játszik a fajta fennmaradásában, génállományának megőrzésében. Ha úgy döntesz, hogy ellátogatsz ide, interaktív kiállítás, távcsövek, kilátópontok, pihenőhelyek és a szép fekete állatokat bemutató tanösvény segítségével bővítheted a tudásodat. Készülj fel egy könnyed, 1,5 km-es sétára, amely során 200 bivalyt ismerhetsz meg közelebbről! A fogadóépületen se rohanj keresztül, itt a Kis-Balaton élővilágáról találsz kiállítást.

4. Tihany, Levendula Ház

Egy darabka Provence a Balaton partján? Igen! De nem csak az édeskésen fűszeres illatú, lila színben pompázó növény miatt érdemes ellátogatni ide. A Levendula Ház Látogatóközpont a levendulatermesztés mellett a Tihanyi-félszigetről is mesél: megismerheted a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját; valamint a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését. A látogatóközpont parkját mindenképpen keresd fel, hiszen itt számos további látnivalót, labirintust és igazi levendulást is találsz, az élővilágot pedig kilátóról és a nádason keresztül vezető pallósoron fedezheted fel.

Forrás: bfnp.hu
Forrás: bfnp.hu

5. Szentbékkálla, Kőtenger

Vadregényes, szinte holdbéli tájat találhatsz a Balaton-felvidéken, a Káli-medence szélein, Salföldtől Kővágóörsig. A népnyelv kőtengernek nevezi ezeket a nagy sziklatömbökből álló kőhátakat. A legszebb és a legépebben megmaradt kőhát Szentbékkálla település mellett található. Valójában a pannon kor tengerének megszilárdult homokturzásai ezek, a mai formájukat már a szél alakította ki. Annak idején kiváló malomkövet vágtak belőlük, Kővágóörs is innen kapta a nevét. A szerteszét heverő, kisebb ház nagyságú köveken igazán kalandos túrázásban lehet részed. Ki ne hagyd a szentbékkállai Ingókövet, a hatalmas kőtábla enyhe billenéssel megmozdul, ha a végére állsz.

6. Pannon Csillagda, Bakonybél

Az már önmagában szívet melengető, milyen szép magyar szó van arra, hogy planetárium. És még mennyi mást is nyújt a Balatontól nem messze, a Bakony hegység szívében berendezett látogatóközpont! 2012-ben nyílt meg hazánk első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő centruma. A modern épületben állandó kiállítást találsz a csillagászat és űrkutatás történetéről, valamint itt léphetsz be az ország legmodernebb digitális planetáriumába! A kozmikus utazás érzését te sem hagyhatod ki! A tudományos igényű távcsőparkkal derült időben a napkitöréseket, éjszaka pedig a csillagos égbolt csodáit veheted célba.

6+1 Kapolcs, Művészetek Völgye

Hatalmas mázlid van, hiszen éppen ezen a héten (augusztus 2-ig) zajlik Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, csupán egy kőhajításnyira a Balatontól. Idén huszonöt éves a kapolcsi Művészetek Völgye, ami a névadó település mellett hagyományosan Taliándörögdön és Vigántpetenden is várja a látogatókat. A következő napokban sok más előadó mellett ott csápolhatsz Hajós András, Harcsa Veronika, a Snétberger Ferenc Quartet, Tony Lakatos vagy a Quimby koncertjén, valamint számtalan kulturális, kézműves és kulináris gyönyörben lehet részed. A Márta Pista Udvar felkeresése pedig minden völgyhívő számára ajánlott, hiszen itt a hét során a Völgy sok emblematikus alakja megjelenik. Ők mélybeszélgetéseken, közös kávézásokon elevenítik fel az elmúlt évek jó pillanatai.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top