Utazás

Tudtad, hogy Lengyelországnak magyar védőszentje van?

Béla királynak rendkívüli családja volt. Két példás életű lányát is szentté avatták: Margitról az utókor Budapest kedvenc szabadidős szigetét nevezte el, Kinga pedig a lengyelek szeretett védelmezője lett.

De Jolán lánya miatt sem kell szégyenkeznie a második honalapítónak, ugyanis őt is hamarosan boldoggá avatta a katolikus egyház. Margitról és nyulas szigetéről már az oviban is sokat hallunk, pedig nővére, Kinga volt az, aki igazi nemzetközi karriert futott be, és Lengyelország hivatalos védőszentjeként a mai napig erősíti a két nép legendás barátságát.

Pedig a vészterhes időkben Esztergomba született kis Kinga élete egyáltalán nem így indult. A szép arcú kislányt szülei nagyhatalmú nyugati uralkodócsaládokba kívánták beházasítani, és minden jel arra mutatott, hogy Kinga egyhangú jólétben fogja leélni kényelmes főúri életét. A történelem, vagyis a tatár invázió azonban közbeszólt, és hamarosan haladéktalanul szükség lett az országhoz sokkal közelebbi katonai szövetségesekre. Így aztán az újratervezés eredményeképpen Kingát 13 éves korában nagy sietve mégis V. Boleszláv lengyel fejedelemmel jegyezték el. És hogy mit szólt mindehhez Kinga? Nos, neki teljesen más tervei voltak.

A folytatásért kattints a Tanárnő caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top