Utazás

Tűzzuhataggá változik a vízesés minden februárban – lenyűgöző fotók

A kaliforniai Yosemite nemzeti parkban található egy olyan vízesés, amely minden februárban, naponta pár percre elképesztő látványt nyújt.

A 650 méter magas Horsetail Falls különlegessége, hogy minden februárban, néhány héten keresztül, a naplemente idején olyan szögből éri a Nap fénye, hogy távolabbról nézve úgy tűnik, mintha lángzuhatag ereszkedne alá a hegyoldalból.

“Már több mint húsz éve, hogy minden évben eljövök lefotózni a tűzzuhatagot – mondta Michael Mariant fotós, aki tanítványait is gyakran elviszi a Yosemite parkba. – Ez idő alatt nem láttam semmi ehhez foghatót máshol.”

Évente csak pár napig látható a lenyűgöző jelenség (Fotó: Instagram)
Évente csak pár napig látható a lenyűgöző jelenség (Fotó: Instagram)

A különös jelenség előfordulásához több tényező együttállására van szükség: csak akkor látható jól, ha a Sierra-hegységben kellő mennyiségű csapadék hullott korábban, ha kevés a pára a levegőben, illetve ha a nap fénye olyan szögben éri a vizet, hogy az a láva illúzióját kelti.

Mike Gauthier, a nemzeti park operatív vezetője szerint, bár az idei nem tartozik a legjobb tűzzuhatagok közé, még így is nagyságrendekkel látványosabb, mint a tavalyi, amikor a nagy kaliforniai aszály miatt majdnem kiszáradt a vízesés.

Érdekesség, hogy a nemzeti park egyik szállodájában az 1870-es évektől szokássá vált, hogy a kandallók parazsát egyszerűen leborították egy szikláról. A turisták egy idő után kifejezetten ezért a látványosságért látogattak a környékre, mivel messziről úgy nézett ki, mintha tűzfolyó kígyózna a hegy oldalában. A gyakorlatot végül 1968-ban betiltották.

További cikkek látványos természetfotókról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top