Utazás

A lerombolt ikertornyok helyén épült fel a világ legdrágább pályaudvara

14 évvel a szeptember 11-i terrortámadás után, az ikertornyok helyén épült fel a világ legdrágább pályaudvara New Yorkban. Ugyanakkor káprázatosan szép lett, amit a fotók is bizonyítanak.

Máris New York új jelképét látják a 111 méter hosszú, Oculusnak nevezett ovális épületében, amely formájával egy szárnyát kiterjesztő hatalmas madárra emlékeztet. A város csodás pályaudvarát Santiago Calavatra spanyol sztárépítész tervezte.

A projektet kezdettől fogva sokan ellenezték részint esztétikai, részint anyagi okokból. A beruházás hét év késéssel és az eredeti tervekhez képest közel kétszeres áron készült el. A kétmilliárd dollárosra tervezett költségek az építkezés során 3,85 milliárd dollárra (cca. 1091 milliárd forint) emelkedtek.

George Pataki, New York állam kormányzója annak idején kikötötte, az építkezés nem akadályozhatja a helyszínen áthaladó 1-es metróvonal működését. Önmagában ennek a feltételnek a teljesítése 355 millió dollár többletköltséggel járt. Az építész ragaszkodott az oszlop nélküli belső térhez, a munkaigényes építési módszerekhez és olyan acélelemekhez, amelyeket csak külföldről tudtak beszerezni.

A lerombolt ikertornyok helyén épült fel a világ legdrágább pályaudvara

A spanyol építész világos és légies, organikusnak ható tereket alkotott az egykori ikertornyok helyére. Pályaudvarát nyitható tetővel álmodta meg, amelyből végül csak a tetőablakok maradtak, de ezeket a tervek szerint kinyitják kánikulai napokon és a terrortámadás évfordulóján, minden év szeptember 11-én.

A világ legdrágábban felhúzott pályaudvar-épületegyüttesében helyet kapott egy hatalmas bevásárlóközpont, a Westfield is, amelynek üzletei és vendéglői majd csak augusztusban nyitnak ki – írja a Híradó.hu.

A lerombolt ikertornyok helyén épült fel a világ legdrágább pályaudvara

Fotók: ABC News

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top