Utazás

Szigorítaná az airbnb feltételeit egy törvényjavaslat

Négyzetméterre számolt átalányadó és maximalizált lakásszám: így szigorítaná az airbnb-zés feltételeit egy törvényjavaslat.

Az airbnb-ből bevételt szerzőknek minden kiadott négyzetméter után évi ezerötszáz forint adóterhet kellene fizetnie a lakása rövid távú kiadásából élő magánszemélynek – írja a Magyar Idők. A törvényjavaslat emellett felső határt szabna az egy személy által kiadható ingatlanok számának is. Az eddiginél szigorúbb ellenőrzési szabályok oka a turisztikai célú lakásmegosztás robbanásszerű terjedése.

Szigorítanák az airbnbzés feltételeit

A lakását bérbe adó magánszemély a törvényjavaslat elfogadása esetén legfeljebb három lakást pörgethetne airbnb-céllal. Az évente, négyzetméterenként fizetendő ezerötszáz forintos átalány pedig független lenne a kiadás gyakoriságától, viszont a lakást kiadó magánszemélynek kizárólag ezt az adót kellene megfizetnie ingatlana után, ami a jelenlegi helyzethez képest akár még kedvezőbb is lehet.

A törvényt a jövő évi költségvetéssel együtt szavazhatja meg a Parlament. A jogalkotói szándék nem független a szállodák lobbijától: állításuk szerint jelenleg forgalmuk 10-15 százalékát veszik el a különféle airbnb-konstrukcióban kiadott magánszálláshelyek. A szállodások egyébként Európa-szerte szeretnék regisztrációhoz kötni a rövid távú lakáskiadást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top