Utazás

Közös csillagközi utazásra készül Stephen Hawking és Mark Zuckerberg

Egészen elképesztő bejelentést tett a zseniális fizikus Stephen Hawking és az orosz milliárdos, Jurij Milner. Közösen valósítják meg a csillagközi utazás projektjét, amelyhez a a Facebook atyja, Mark Zuckerberg is csatlakozott.

Jurij Milner és Stephen Hawking közös sajtótájékoztatón ismertették a Breakthrough Starshot elnevezésű, 100 millió dolláros programot, amely a csillagközi űrutazás lehetőségét vázolta fel. Az egyedülálló projekthez Mark Zuckerberg, a Facebook atyja is csatlakozott. Első lépésként szuperkönnyű robotűrhajót alkotnának, amely a fénysebesség húsz százalékával képes haladni, azaz cca. 60 ezer kilométert tenne meg másodpercenként, így mindössze 20 év alatt érhetné el a hozzánk legközelebb eső csillagrendszert, az Alpha Centaurit.

“Elsőként az emberiség történetében többre lehetünk képesek a csillagok puszta bámulásánál. Elérhetjük őket” – magyarázta lelkesen Jurij Milner. Stephen Hawking – aki szerint a nő maga a totális misztérium – és az orosz milliárdos közös technológiai elképzelése egészen hihetetlenül hangzik: néhány száz atomnyi vastagságú, egyméteres vitorlát készítenének, amely apró kamerákkal, műszerekkel és kommunikációs eszközökkel is felszerelt műszaki egységet szállítana.

Előadásukban azt is elmondták, az ehhez szükséges ismeretek és technológiák máris rendelkezésre állnak, ugyanakkor megoldásra váró akadályokkal is szembe kell még nézniük.

Érdekesség, hogy a vadonatúj projektet Jurij Gagarin első űrrepülésének 55. évfordulóján jelentették be. Milner és Hawking szerint a Breakthrough Starshot az űrkutatás következő óriási lépése lehet. A programot Pete Worden, a NASA Ames Kutatóközpontjának volt igazgatója vezeti – írja a 24.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top