Utazás

Arcfelismerő rendszert vezetnek be a párizsi repülőtereken

Májustól kísérleti jelleggel bevezetik azt az arcfelismerő rendszert Párizsban, amelyet az Egyesült Államokban és Japánban is használnak már. Jelenleg gyanús viselkedésű embereket kiszűrő szakemberek dolgoznak a párizsi repülőtereken.

A tavalyi terrortámadások óta a legmagasabb szintű a biztonsági készültség van a párizsi repülőtereken. A katonák és rendőrök együtt járőröznek. A biztonsági intézkedések miatt megnövekedett az utasok várakozási ideje, most a tömeg gyorsabb ellenőrzésére akarják az arcfelismerő rendszert bevezetni.

Vagyis ezután nem az ujjunkat kell egy kis képernyőre helyezni az azonosításhoz, hanem az arcot rögzíti egy kamera, amely a képet össze tudja hasonlítani az útlevélben szereplő fotóval, és a hatóságok nyilvántartásában szereplő adatbázisokkal is összeveti. A körözött személyek arcát akkor is felismeri a repülőtéri rendszer, ha parókát vagy erős sminket viselnek.

“Az arcfelismerő rendszerrel a határőrök hatékonyabban tudnak fellépni, az utasok pedig gyorsabban tudnak áthaladni az ellenőrzésen” – mondta Augustin de Romanet, a párizsi repülőtéri igazgatóság vezetője a France2 közszolgálati televízió híradójában. Ha valakivel gondok vannak, a rendszer automatikusan riasztja a rendőri szerveket, azonnal kihallgatják az illetőt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top