Utazás

1880 óta nem volt ilyen meleg a március

A feljegyzések 1880-as kezdete óta még soha nem volt olyan meleg a március, mint idén. 11 hónapja folyamatosan dőlnek a hőmérsékleti rekordok.

A Föld átlaghőmérséklete a szárazföldön és a tengereken márciusban 12,7 Celsius-fok volt, ami 1,22 fokkal haladja meg a 20. század átlagát. Az idei március 0,32 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a tavalyi hasonló hónap, amely pedig szintén hőmérsékleti rekordot döntött a márciusok sorában – közölte az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).  

A NOAA adatai szerint az elmúlt hónap különösen meleg volt Brazíliában, Délkelet-Ázsia nagy részén, Afrika középső és keleti részein, Kanada egyes vidékein, Ausztrália északi és keleti térségeiben.

Önmagában az is történelmi csúcs, hogy 11 egymást követő hónapban dőlt meg a hőmérsékleti rekord. Hasonló sorozatra 1944-ben volt példa, de akkor a rekordok sora 10 hónap után megszakadt. A mostani rekordot klímakutatók az El Nino csendes-óceáni légköri jelenség hatásának tulajdonítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top