Utazás

A világ legszínesebb barlangjai és társaik – Németország természeti csodái

A legtöbb magyar, aki ellátogat Németországba, bámulattal nézi a tiszteletet parancsoló várakat, a festői kisvárosokat és a nagyvárosok élénk forgatagát, szívesen ül be egy meccsre vagy koncertre, mert tudja, hogy a legjobb minőséget kapja, de ritkán választ első számú úti célnak valamilyen természeti nevezetességet. Most megmutatjuk azokat a tájakat, amelyek megérdemlik, hogy vessünk rájuk egy tüzetesebb pillantást, és akár egy nyaralást is alapozhatunk rájuk!

1. Különleges sziklaalakzatok, barlangok és várromok

Tüchersfeld városkája és érdekes sziklái Frankföld (Bajorország északi része) kedvelt látnivalói közé tartoznak. Geológiailag ez a terület tipikus karszt régió savval oldható kőtömbökkel és 2-3 ezer éves barlangokkal, festői sziklaalakzatai pedig ideálisak a kezdő és a gyakorlott sziklamászók számára is. A kisváros középkori favázas házikói és a különleges természeti képződmények együttesen nem mindennapi látványt nyújtanak, ezért Tüchersfeld Németország legtöbbet fotózott települései közé tartozik.

A világ legszínesebb barlangjai és társai - Németország természeti csodái

2. Az ország legmélyebb vulkanikus eredetű tava

A jelenleg 72 méter (eredetileg 200 méter!) mély Pulvermaar a Németország nyugati részén fekvő Eifel-hegységben található. A szinte tökéletes kör alakú, vízzel teli mélyedés egyesek szerint 10 ezer évvel ezelőtt keletkezett, mások szerint az utolsó jégkorszak alatt (20-30 ezer éve) jött létre. A 700 méter átmérőjű vulkanikus eredetű gyönyörű tó vízfelületi területe mintegy 40 hektár.

A világ legszínesebb barlangjai és társai - Németország természeti csodái

3. Sziklákat összekötő híd az Elbánál

Drezda közelében található a Szász-Svájc Nemzeti Park jelképe, a Neurathen kastély védvonalának részét képező, 194 méter magas sziklákat összekötő Bastei-híd. A 76 méter hosszú kőhíd (ami 1851-ben váltotta fel az 1821-ben épített faváltozatot) a Mardtelle-völgy fölött ível át, ahonnan páratlan kilátás nyílik az Elbára és a környező hegyekre.

A világ legszínesebb barlangjai és társai - Németország természeti csodái

4. Az ország egyik legmagasabbról alázúduló vízesése

A Triberg-vízesés 163 méter magasról zúdul alá három főlépcsőn, majd hét lépcsőből álló főszakaszon át az erdővel borított völgykatlanba. A Fekete-erdő egyik legfőbb nevezetességét több mint fél millió látogató keresi fel évente, akiket a varázslatos látványon kívül (éjjel tízig ki is világítják a vízesés egyes szakaszait) a közelben található vörös mókusok is vonzanak. A táj télen a legszebb, amikor a megfagyott természeti csoda különleges formákba merevedik, és a hó mindent beborít a környéken.

A világ legszínesebb barlangjai és társai - Németország természeti csodái

5. A világ legszínesebb barlangjai

A türingiai Saalfelden-barlangokat az 1993-as Guiness Rekordok könyve “a világ legszínesebb barlangjainak” nevezi. A viszonylag puha, élénk színekben ragyogó ásványi képződményeket sok-sok éven át a víz formálta. A három üregből álló barlang leghíresebb része a harmadik helyiség, amit “Tündérkirályságnak” hívnak: színházi reflektorokkal megvilágított miniatűr kastélyok és tornyok tükröződnek a medence csendes vizében – legalábbis könnyen odaképzelhetjük őket.

6. Óriási hajtűkanyarulat a Saar-vidéken

A Saar-folyó egyik áttörési völgyét Mettlach városánál találjuk, a legjobban a majdnem tökéletesen záruló kanyarulatot a Chloef-kilátópontról csodálhatjuk meg, 180 méter magasból (a folyó 10 kilométert tesz meg itt). A kis földnyelv erdős területén Montclair várát láthatjuk, valamint a Szent Gangolf-templomot az egykori kolostor épületével.

A világ legszínesebb barlangjai és társai - Németország természeti csodái

7. Az ország egyetlen nyílt tengeri szigete

A két részből álló Helgoland az Északi-tengeren található, vámszabad terület, ezért sok turista fordul meg a főszigeten és a Dünén. Eredetileg a kicsi homokszigetet természetes földnyelv kapcsolta a főszigethez, azonban ez egy óriási viharban megsemmisült. Helgoland meredek sziklafalairól nevezetes, valamint egy magányosan különálló, 61,3 méter magas sziklaszirtről, melyet Lange Anna néven ismernek (Hosszú Anna).

A világ legszínesebb barlangjai és társai - Németország természeti csodái

Olvass még Németországról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top