Utazás

Ezek a világ legfélelmetesebb turistalátványosságai

Egy tömegsírból lett tragikus sorsú szanatórium, egy bizarr múmiamúzeum és egy rejtélyes világítótorony. Bár nagyon távol állnak egymástól, a látogatóiknak mégis garantáltan hátborzongató élményben lesz részük. Bemutatunk egy maroknyi félelmetes turistalátványosságot, bátor utazóknak.

Az olasz kísértetsziget

Poveglia, Olaszország

Nem csodálkoznék, ha a DiCaprio főszereplésével készült Viharsziget alkotói az észak-olasz szigetből, Povegliából merítettek volna inspirációt. A hely ugyanis zárt szanatóriumként működött a múlt század elején, ahol az igazgató nem túl finom módszerekkel, például lobotómiával kísérletezett a pácienseken, majd teljesen bekattanva leugrott a toronyból. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa volt, ugyanis korábban Poveglia a leprások gyűjtőhelyeként szolgált hosszú időn át, vagyis egy olyan karantén volt, ahová csak odavitték meghalni az embereket. Ennek fényében érdekes, hogy a terv szerint egy luxushotelt szeretnének nyitni a szigeten. Ki strandolna egy olyan helyen, ami gyakorlatilag egy tömegsír?

Megnézem
Összes kép (1)

A múmiák múzeuma

Guanajuato, Mexikó

1833-ban a mexikói Guanajuatoban egy óriási kolerajárvány idején rengetegen haltak meg. A város adót szedett a temetőbeli hely után a hozzátartozóktól, és ha valakinek a rokonai nem fizettek, a testet eltávolították a földből, és egy közeli raktárházban helyezték el. A “kollekció” hamarosan akkorára nőtt, hogy valaki kitalálta: néhány pesóért cserébe legyen látogatható. Az épület a nagy érdeklődés hatására egyfajta bizarr múzeummá nőtte ki magát. Az egyes múmiák rémült arckifejezése különösen riasztóvá teszi a tárlatot, amit sokan azzal magyaráznak, hogy a kolera idején a súlyos betegek közül néhányat élve temettek el. Jelenleg 108 múmia található a múzeumban.

Ezek a világ legfélelmetesebb turistalátványosságai

Az öngyilkosok erdeje

Aokigahara, Japán

A Fudzsi hegy tövében található nagyjából 35 négyzetkilométeres vadon A fák tengere névre is hallgat, mivel a legtöbb erdőnél sokkal sűrűbben nőtték be a fák. Az erdőnek nem túl gazdag az állatvilága, így többnyire kísérteties csend uralja, talán nem véletlenül tartják a helyi legendák a démonok erdejének. Az Aokigahara a San Francisco-i Golden Gate híd után a világ második “legnépszerűbb” célpontja azoknak, akik véget szeretnének vetni az életüknek. Ennek oka főképp egy ötvenes években íródott regény, melyben egy szerelmespár lesz öngyilkos az erdőben. Miután a kétezres években évi több mint száz esetet regisztráltak a hatóságok, elkezdtek küzdeni ellene, és az erdő ma már teli van japán és angol nyelvű táblákkal, melyek arra próbálják rávenni az öngyilkosságon agyalókat, hogy gondolják meg magukat. Évente egy alkalommal holttest-keresést is tartanak: rendőrök, önkéntesek és újságírók kutatják át az erdőt az öngyilkosok maradványai után kutatva.

Ezek a világ legfélelmetesebb turistalátványosságai

A rejtélyes világítótorony

Eilan Mór, Skócia

Skócia nyugati partjainál találhatók a Flannan szigetek, és ezek egyikén épült egy 23 méter magas világítótorony még a XIX. század végén. Világítótoronyból ugyan sokat találhatunk, de olyanból, aminek ilyen misztikus története van, már nagyon keveset. Ez a hírnév egy 1900-as eseménynek köszönhető, amikor egy hajó azt jelentette, hogy semmilyen fényt nem láttak a toronyból, ahol három ember dolgozott egymást váltva. Néhány nappal később egy hajó megállt, hogy megnézze, mi van velük, és legnagyobb meglepetésükre senkit nem találtak ott, a dolgozók nyom nélkül tűntek el. A munkanapló jelentéseiből viszont egy rejtélyes viharra derült fény, ami rendesen megtépte a szigetet, csakhogy a környéken hajózók jelentéseiből az derült ki, hogy hetek óta csendes volt arrafelé a tenger, így senki sem tudja, milyen viharra céloztak. A rejtély megoldására az évek során születtek különböző elméletek, de egyik sem tudta megmagyarázni, mi történt. A világítótorony ma félelmetes turistalátványosságként várja látogatóit.

Ezek a világ legfélelmetesebb turistalátványosságai

A Csontkápolna

Évora, Portugália

Az évorai Szent Ferenc templom külsőre egy tipikus, több száz éves építmény, szép ugyan, de nyugodtan mondhatjuk rá, hogy semmi különös. Belül azonban már más a helyzet: az egyik kápolna belső falait ugyanis a szerzetesek nagyjából ötezer emberi holttest csontjaival dekorálták. Nem azért, mert annyira extrém volt az ízlésük, hanem azért, mert a város több régi temetőt meg akart semmisíteni, az egyház pedig nem akarta, hogy a kihantolt csontokat egy raktárban gyűjtsék össze, hanem ily módon a kápolna válhatott a végső nyughelyükké. Félelmetes egy épület.

Megnézem
Összes kép (1)

A radioaktív szellemváros

Pripjaty, Ukrajna

A világ legnagyobb szellemvárosa azért igazán izgalmas hely, mert a csernobili atomkatasztrófa idején a lakóknak pillanatok alatt kellett elhagyniuk otthonukat, hátrahagyva szinte mindenüket, így nem csak üres épületek között bolyonghatunk. Persze az azóta eltelt évtizedek során mindent, ami egy kis értéket képviselt, már elhordtak a környékbéli fosztogatók, de ettől még Pripjaty nem lett kevésbé kísérteties hely. Bizarr módon a radioaktív zóna az elmúlt években igazi turistalátványossággá vált, mert akadnak olyan külső részei, ahol a sugárzás nem annyira erős, így ma már szervezett túrák keretében lehet végignézni a várost, amit szép lassan visszavesz magának a természet, sőt még a csernobili erőmű bizonyos részeit is megnyitották a kíváncsi turisták előtt. Tudósok szerint nagyjából húszezer évre lesz szükség, mire a sugárzás mértéke visszaesik az 1986 előtti szintre a környéken.

A denevérerdő

Kasanka Nemzeti Park, Zambia

Ha részese akarsz lenni minden idők egyik legkülönlegesebb és legijesztőbb látványának, akkor október vége felé a zambiai Kasanka Nemzeti Park felé veszed az irányt, amit ilyenkor megszállnak a nagyjából egyméteres szárnyfesztávolságú szalmasárga gyümölcsdenevérek, hogy lezabálják a fákról a gyümölcsöket ezen a mocsaras területen. Mivel ezek az óriási denevérek nagyjából tízmilliónyian vannak, a látvány egyenesen félelmetes, ráadásul a faágakra szállva egyetlen fán gyakran egyszerre több tonnányi denevér csüng, és a hangjukat akár több kilométernyire is hallani lehet.

Ezek a világ legfélelmetesebb turistalátványosságai

További félelmetes fotók a nagyvilágból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top