Utazás

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

A három kis balti állam – Észtország, Litvánia és Lettország – történelme folyamán gyakran kényszerült arra, hogy valamelyik északi állammal vagy éppen a Szovjetunióval szemben háborút vívjon saját függetlenségéért. Éppen negyedszázada annak, hogy végre mindhárom országnak megadatott az önálló államiság, azóta szívesen fogadják a turisták egyre növekvő áradatát, akik értékelik a középkori városmagokat és várakat, a gyönyörű tájakat és a sokféle specialitást.

Litvánia

A trakaji lovagvár

A világ egyik legszebb építményeként tartják számon az egykori Litván Nagyhercegség központját, amely nagy stratégiai jelentőséggel bírt. Az ötemeletes téglavár építését a 12. században kezdték el és a 15. század elején fejezték be. 27 kilométerre található Vilniustól, a fővárostól, és egy – helyenként 48 méter mélységet is elérő – tó veszi körül a szigetet, amin áll. Bár vezet egy keskeny híd is az épülethez, érdemes csónakon közelíteni meg.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

A keresztek hegye

Az ország negyedik legnagyobb városában, Šiauliaiban láthatjuk a litván nemzettudat és hit különleges bizonyítékát: a jelenleg 250-300 ezer (!) kereszttel borított dombot. 1831-ben kezdődött a története a cári önkény elleni tiltakozással, s bár az orosz, majd szovjet hatalom összesen háromszor dózeroltatta le, a keresztek száma egyre csak nőtt. Van, aki nyomasztónak találja, van, aki számára lélekemelő egy nép másfél száz éves tiltakozása és ellenállása, de abban a látogatók megegyeznek, hogy egyedülálló a látvány, amit a különböző méretű, anyagú, megformálású keresztek adnak.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Vilnius óvárosa

Európa legnagyobb területen található összefüggő óvárosa, ahol békés harmóniában megférnek egymással a középkori román, gótikus, reneszánsz vagy barokk épületek, ahol az utcák vagy lejtenek, vagy kanyarognak, miközben példásan tiszta és rendezett minden. Hangulatos kávézók és sörözők, kézművesboltok és borostyán ékszereket árusító standok jellemzik, a közbiztonság pedig kiváló.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Gediminas-torony

Szintén Vilniusban, a Gediminas-dombon látható az egykori várból megmaradt torony, ami mára a város jelképévé vált. A nagyherceg építtette ide az erődöt, aki álmában üvöltő farkast látott ezen a helyen. Gyalog sem megerőltető út felsétálni ide, de siklóval is mehetünk, ha az óvárosra szeretnénk fentről pillantást vetni.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Szent László-kápolna

A litván főváros székesegyházának egyik kápolnája a mi Szent László királyunk nevét viseli. Érdekes módon nem találni rokonsági kapcsolatot a litván nagyhercegi és a magyar királyi család között, katonai érdek sem kötött össze bennünket a litvánokkal, mégis egy magyar uralkodó emlékét őrzi évszázadok óta a templom. Valószínűleg királyunk nemzetközi tekintélye és a szentek sorában elfoglalt helye miatt kapott ekkora tiszteletet.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Office Center 1000

A látványos és érdekes modern irodaház, amelyet bankjegy formája miatt Kaunas legkülönlegesebb turistaattrakciójaként emlegetnek, 2008 óta áll a város északi részén. A 10 emeletes épület egy 1926-ban forgalomban lévő ezres bankót mintáz, melyet a fiatal litván művész, Rimas Aomaitis tervezett és 4500 zománcozott üvegdarabbal borított. Érdemes éjjel is sétát tenni a környékén, mert több színnel kivilágítják a különleges látvány érdekében.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Lettország

Riga

Riga egy felmérés szerint Európa legtisztább fővárosa, kikötővárosként friss tengeri levegő hatja át, és nemcsak óvárosa gyönyörű, ahol 800 esztendős gótikus templomok állnak, de tele van szebbnél szebb szecessziós épületekkel is. A 700 ezres település a Rigai-öböl partján található, ahol a Daugava folyó torkollik a tengerbe.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Európa legszélesebb vízesése

Ventas Rumba a Venta folyó vízesése Kuldiga mellett, amely 270 méteres szélessége miatt kuriózum, hiszen magassága csak 1,6-2,2 méteres. A látvány azonban ennek ellenére magával ragadó.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Jūrmala

Az 55 ezres lélekszámú kisváros már a szovjet időkben is kedvelt tengerparti üdülőhely volt, Brezsnyev és Hruscsov is megfordult itt. A 33 kilométeres fehér homokos strand mellett érdemes időt szánni a városka gyönyörű szecessziós faépületeire is, melyek eredete a 19. századra vezethető vissza. Közel 4000 darab van belőlük, ebből 414 védelem alatt áll.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Észtország

Tallinn óvárosa

Mivel Helsinki csak 70 kilométerre van Tallinntól, és az észtek a finnekkel rokonságban állnak, rengeteg a finn turista az észt fővárosban. Tallinn híres különösen jó állapotban fennmaradt óvárosáról, a Baltikum egyetlen gótikus városházájáról (amit egy felmérés Európa legszebbjeként jelölt meg), 26 bástyával díszített középkori városfaláról, gótikus árkádsoráról és a hagymakupolás Alexander Nyevszkij-székesegyházról. Kikötőváros, mint Riga, tengerpartján kellemes sétákat tehetünk, de felfedezhetjük a régi halásznegyed gyönyörű faházait is. Számtalan jó vendéglő közül válogathatunk, de nem szabad kihagyni az 1980-as moszkvai olimpia idején épült, 314 méter magas tévétorony éttermét sem.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

Kadriorg Palota

A barokk palota 1718-ban épült, Nagy Péter orosz cár ajándékozta ezt feleségének, Katalin cárnénak. Nemcsak páratlanul szép nagyterme, hanem gondosan ápolt kertje, színpompás virágágyasai és szökőkútjai miatt is érdemes megtekinteni. A Finn-öböl partján található, olasz mesterek alkotása.

13 ok, amiért érdemes nyaralást tervezni a Baltikumba

A Baltikum közös kincsei

Természetesen mindhárom országban érdekes múzeumokat találunk. Tallinnban nézzük meg, ha időnk engedi, a Tengerészeti Múzeumot, ami tulajdonképpen egy hatalmas hangár, bejárható tengeralattjáróval, gőzhajtású jégtörővel, hidroplánokkal és légvédelmi fegyverekkel. Nem kevésbé figyelemreméltó az észt főváros falumúzeuma, az Észt Szabadtéri Múzeum, nádfedeles házaival, falusi iskolájával és kápolnájával. Izgalmas látogatást tehetünk a vilniusi KGB Múzeum alagsori börtöncelláiban, vagy Šiauliaiban megtekinthetjük a Biciklimúzeumot és a Macskamúzeumot is.

Vilniusban kihagyhatatlanok a kézművessörök és a különleges forrócsoki-variációk, valamint a különböző finomságokkal megtöltött pirogok, Tallinnban ehetünk szarvasgombás trüffelt, kék sajtos vagy fekete áfonyás palacsintát, rénszarvaslevest és kámát (pirított gabonamagokat tejjel és cukorral), ihatunk rumos-csilis forró csokoládét, de akár egy középkori lakomán is részt vehetünk, ahol gyertyával világítanak, az ételeket tűzön főzik és agyagedényben szolgálják fel a középkori ruhát viselő lányok.

Olvass még a Baltikumról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top