Utazás

Rejtélyes eset: vörösre változott a tó vize

Áprilisban még zöld színű volt az iráni Urmia-tó vize. Rejtélyes módon júliusra egészen vörösre váltott. A NASA szakemberei megfejtették, mi állhat a különös jelenség hátterében.

A NASA Földi Obszervatóriuma készítette a különös fotókat. 2016 áprilisában a műholdképen még egyértelműen zöld színű az Iránban található Urmia-tó vize. Három hónappal később a műhold már vörös színben kapta lencsevégre a tavat.

A jelenség hátterében a Földünk azon részén uralkodó hihetetlenül forró és aszályos nyár áll. A hőség és az eső hiányában a vízszintje kritikusan alacsonyra süllyed az évnek ebben a szakaszában. A tavasz a terület legcsapadékosabb időszaka, ilyenkor rengeteg friss víz kerül a mederbe, mely felduzzasztja a tó vízszintjét. A forró és száraz nyarakon a friss víz hiányában az állóvízben megindul az algásodás, a vízszint minimálisra apad, mindez együtt pedig látványosan vörösre változtatja a tó vizét.

Rejtélyes eset: vörösre változott a tó vize

(NASA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top