Utazás

Rio de Janeiro: Ahol a legszegényebbeké a legszebb kilátás

A világ összes városában a gazdagok költöznek a dombokra, mintegy ezzel is jelezve, hogy a többiek fölött állnak, és élvezik a luxus mellett a panorámát is – kivéve Rio de Janeirót. A brazil metropoliszban a domb a szegénynegyedek és a nélkülözés szinonimája, a tehetősek lakóhelye pedig az aszfalt, közel az óceánhoz.

Favellákat a város szinte minden pontján találni, egyes becslések szerint ezernél is több van belőlük Rióban, de elfogadottabb adatnak számít a 760. Már a repülőtérről a központba vezető sugárutak mentén is ott magasodnak a jellegzetes, szorosan egymás mellé épülő házak, hiába próbálják őket esztétikai okból elfedni zajvédő falakkal, az olimpia falu tőszomszédságában is látni lehetett ilyen épületeket, és a Megváltó Krisztus szobrától letekintve is elkezdhetik számolgatni a szegénynegyedeket a turisták. Ezek közül az egyik Rocinha, amely az Atlanti-óceán partjához, így a kedvelt és világhírű strandokhoz is közel helyezkedik el. A favella lakóit azonban nem a homokos tengerpart és a hullámok foglalkoztatják.

A sikátorok lakóinak postáját, a főutcán lévő dobozokba gyűjtik

Rocinha a legnagyobb favella Rióban, de a lakosság pontos számát csak megbecsülni lehet. A legutóbbi népszámlálás nagyjából 70 ezer főre tette az itt élők számát, de ebben csak azok szerepelnek, akiknek a tényleges bejelentett lakcíme Rocinhába szól. Azonban csak a főutcák vannak rajta a térképen, vagyis sok ház nincs is nyilvántartásba véve, nem rendelkeznek hivatalos címmel. Emiatt a zegzugos sikátorok lakóinak postáját a közeli főutcán lévő boltok előtti dobozokba gyűjtik. A pontosabb meghatározáshoz a villanyórák számát használják, a berendezések szinte minden ház oldalán ott vannak, de azt így sem tudni, hogy az egyes lakásokban mennyien élnek. A legtöbben így 150 és 200 ezer közé teszik a favella népességét.

Ez a szám várhatóan nem bővül jelentősen, hiszen újabb házak építését megtiltották, Rocinha már annyira rátelepült a dombokra, de felfelé, a meglévő épületekre még felhúzhatnak újabb szinteket. Nem ritkák már most sem az öt-hatemeletes házak, és van, hogy mindegyik emeletet más színűre festettek, a legújabbak pedig még nincsenek is bevakolva. A vizet ingyen kapják az itt élők, ám éppen emiatt nem reklamálhatnak, ha napokig nem folyik semmi a csapból, ahogy az időnként még ma is előfordul. Az áram a favella minden pontjára be van vezetve, ezért is lehet látni, hogy egy villanyoszlop több tucatnyi vezetéket tart, elképesztően kaotikus rendszerben – nem lennénk az itteni villanyszerelők helyében.

Nekik haszon volt a riói olimpia

Rocinha egy város a városban, főutcáján minden megtalálható, amire csak szükség van: éttermek, élelmiszerüzletek, sörözők, elektronikai és bútorboltok. Aki nem akar, annak nem is kell innen kimozdulnia, hiszen mindent be tud szerezni. Több száz cég üzemel itt, és aki teheti, helyben próbál munkát találni, bár az olimpiával a tömegközlekedés is fejlődött, így Rocinhából is könnyebb eljutni Rio többi részébe – ez az ötkarikás játékok legnagyobb hozománya a favellában élők számára, hiszen a sportesemények megtekintését már nem engedhették meg maguknak. A főutcán több buszmegálló található, onnan pedig motoros taxisok viszik az utasokat a meredek utcákon, messziről felismerhető sárga mellényben száguldoznak a hegyoldalban.

Fotó: Kóti Dániel
Fotó: Kóti Dániel

Csak egy bűnbanda van a környéken

A főutcán bátran, akár kísérő nélkül is lehet sétálgatni, az emberek többsége barátságosan, mosolyogva fogadja a turistákat, de igaz, néhány kocsma teraszáról gyanakvó pillantásokkal is lehet találkozni. A szűk mellékutcákat és sikátorokat azonban nem árt elkerülni, vagy csak túravezetővel bemerészkedni oda – nem amiatt, mert kirabolják az embert, hanem inkább azért, mert elég egy sarkot elnézni, és könnyen el lehet tévedni az ugyanolyannak tűnő épületek között. Kísérőnk nem tagadja, van olyan része Rocinhának, ahova ő sem teszi be szívesen a lábát, hiszen ott egy bűnbanda az úr, de a favella többi részén nyugalom honol. Ez egyrészt a rendőrségnek köszönhető, másrészt pedig egy belső szabályzatnak, amely nem tűri, hogy Rocinhára a negatív hírek miatt irányuljon a figyelem. Így történhetett meg, hogy egy kirabolt turista gyorsan visszakapta az értékeit, a tettest pedig alaposan megfeddték.

Rocinhában élni egy kényszerű választás

A favellában barangolva a nyomornegyed jelző alig jut az ember eszébe: alig van szemét az utcákon, nincsenek betört kirakatok, és bűz is csak pár helyen, a rossz csatornázás miatt csapja meg az orrot. Rocinhában élni egy kényszerű választás, azok költöznek ide vagy maradnak itt, akik csak ezt engedhetik meg maguknak. Egy garzon bérlése ugyanis a város normálisabb részén többe kerül, mint amennyi a brazil minimálbér (ez közel 900 reál, vagyis 80 ezer forint), a favellában viszont már havi 400-500 reálért szálláshoz lehet jutni, és mégis központi helyen van, nem kell 3-4 órát utazni a munkába, mint a hasonló árfekvésű külvárosi kerületekből. Aki rendszeresen dolgozik, az félre tud tenni, és idővel átköltözhet egy közeli, de már nem a favellához tartozó tömbházba – vagy marad Rocinhában, hiszen megszokta, és megszerette a környéket.

Megnézem
Összes kép (1)

Pozitív példa rengeteg akad. Egy pékségben találkozunk Brunóval, aki teljesen magától tanult meg angolul, mivel az iskolát senki sem vette komolyan, így őt sem készítették fel rendesen. Nappal dolgozik, éjszaka olvas és tanul, célja pedig az, hogy egyetemre menjen. Rocinha egyik jelképe egy angyal, amely rengeteg kerítésen és házfalon látható. Marcos Rodrigo Neves, művésznevén Wark Rocinha alkotása, aki szintén a favella szülötte. 14 éve kezdte el telepingálni a városrészt az angyallal és különböző változataival, és a graffitit valóban művészinek értékelő Brazíliában nagy karriert futott be: mára saját stúdiója van, ahol segít a pályán elindulni akaró fiataloknak, képei bevételéből pedig támogatja a közösséget. Szintén saját eszközeivel segíti a favella fiataljait Zezinho, aki lemezlovasként az Egyesült Államokban is dolgozott, hazatérve pedig túrákat szervez, és a bevételből DJ-iskolát üzemeltet lakásában, ahol ingyenesen lehet tanulni. Rocinha egyik legszebb panorámával rendelkező pontján a közelmúltban indult a közösségi kert kezdeményezés, mellette pedig a világ egyik legkisebb mozija üzemel, ahol egy ház tűzfalára vetítik a filmeket.

A 2,5 milliós Rio nagyjából harmada favellákban él. Mi egyben jártunk, de láttunk benne néhány tucat embert, akik nemcsak reménykednek, hanem tesznek is azért, hogy otthonuk élhetőbb legyen, a favellákról pedig ne csak negatív, ijesztő kép éljen a turisták fejében.

Olvass többet Rio de Janeiróról az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top