Utazás

Új-Zéland – egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

Sokan úgy vélik, hogy Új-Zéland a világ legszebb országa. Egyesíti Norvégia, Izland és Svájc természeti szépségeit: találunk itt égbetörő hegycsúcsokat, kristálytiszta tavakat, magasból alázúduló vízeséseket, keskeny és mély fjordokat, aktív tűzhányókat és gejzíreket. Mindemellett számos olyan különlegességet is, ami a Földön sehol másutt nem létezik!

A két nagyobb és több kisebb szigetből álló Új-Zéland, amelynek területe hazánkénak háromszorosa, lakóinak száma pedig nagyjából a fele, fekvésének köszönhetően a Föld legelszigeteltebb állama.

Őslakói a maorik, akik egy 1840-ben aláírt szerződés alapján váltak előbb brit koronagyarmattá, később a Brit Nemzetközösség tagjává. Amit bizonyára nem sokan tudnak róla: az ENSZ egyik alapító tagja, itt kaptak elsőként a nők választójogot, az 1950-es években Új-Zélandon volt a legjobb az életminőség az egész világon, a turisták ebben az országban tartózkodnak a leghosszabb ideig (átlagosan 19 napot), valamint a helyiek a természeti környezetet kiemelkedő mértékben óvják.

Hot Water Beach (Meleg vizes tengerpart)

A Coromandel-félsziget nevezetessége a fehér és aranyszínű homokos tengerpart, ahol a különlegesen erős geotermikus tevékenységnek köszönhetően 64 Celsius fokos vízzel telnek meg a gödrök apály idején, amiket a strandolók ásnak maguknak, így mindenki saját medencében relaxálhat.

Új-Zéland - Egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

Hobbiton

Köztudomású, hogy a páratlanul szép és változatos tájnak köszönhetően Új-Zélandon forgatták a Gyűrűk ura trilógiát, valamint A hobbitot (azt már kevesebben tudják, hogy a Narnia forgatási helyszínei is itt voltak). A hobbitok falucskája a filmek elkészülte után is megmaradt, sőt kiegészült – jelenleg is látogatható. A házakat egy igazi, működő farmon építették fel, ahol a kis bárányokat simogatni és cumisüveggel etetni is lehet, a Megye Kávézóban pedig kiválóan felfrissülhet a látogató.

Új-Zéland - Egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

A világ nyolcadik csodája

Rudyard Kipling nevezte így a szinte teljes érintetlenségében megőrzött Milford Sound vidékét. A jégkorszakban ezt a tájat gleccserek formálták: hatalmas sziklák emelkednek a fjordok fölé, megkoronázva hegyekkel és magasból alázúduló vízesésekkel. A legjobban hajón közelíthetjük meg ezeket a természeti szépségeket, és vehetjük szemügyre a vadon élő állatok páratlan egyvelegét: pingvineket, delfineket és a csak itt honos különleges madarakat.

Új-Zéland - Egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

White Island

A fehér szigetet Cook kapitány fedezte fel 1769-ben, és azért adta neki ezt a nevet, mert akárhányszor elhajózott mellette, egy fehér felhő borította be – soha nem jött rá, hogy ez egy működő vulkán. Ma is ez dolgozik a legaktívabban, ezért csak hajóról lehet rá pillantást vetni, vagy helikopteres túra során (de még ebben az esetben is ajánlott védősisak és gázálarc viselése!). Csak a legbátrabbaknak ajánlják a búvárkodást a sziget körül, hogy a vulkán víz alatti nyílásait megnézzék.

Új-Zéland - Egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

Waimoto-barlangok

A barlangok mindegyike híres valamiről: az egyikben ősi barlangrajzok vannak, a másiknak különleges, spirális a bejárata, a harmadik mennyezetét szentjánosbogarak ezrei világítják meg, ezáltal olyan érzésünk van, mintha a csillagos égbolt alatt üldögélnénk.

Új-Zéland - Egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

Kawakawa és Hundertwasser ajándéka

Ez a városka leginkább arról híres, hogy a híres osztrák építész, Hundertwasser itt élt a hetvenes évek közepétől az ezredfordulóig, és egy nyilvános mosdót tervezett a helyiek és az idelátogatók számára (hasonlót találunk Bécsben). A mester itt sem tagadta meg önmagát: sehol egy egyenes vonal, helyette aranygömbök alatt fűvel benőtt tető, színes szobrok, mozaikdíszítés és macskakő különleges egyvelege.

Új-Zéland - Egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

Rotorua

Mivel Rotorua annak a geotermikus mezőnek, vulkanikus zónának a része, amihez a fehér sziget is tartozik, egyedülálló élményben lehet része az idelátogatónak: működő, aktív vulkán fölött sétálhat, a feltörő, 100 fokos vízben főtt kukoricát kóstolhat, és a maorik különleges kultúrájával ismerkedhet.

Új-Zéland - Egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

Ferenc József gleccser

A híres osztrák és egyben magyar uralkodó nevét viselő gleccser az utolsó jégkorszakban, cirka 13 ezer évvel ezelőtt jött létre. Mindössze 240 méterre található a tengerszinthez képest, az itt mért hómennyiség az egyik legtöbb a világon, és a jég sebessége, amivel leér a völgybe, tízszerese az átlagos sebességnek! A gleccser tetejére helikopterrel vagy autóbusszal és gyalog juthatunk fel. A kimerítő és veszélyes túra fáradalmait a gleccser által táplált, 36-40 fokos meleg vizű medencékben pihenhetjük ki az esőerdő 30 méter magas fái között.

Új-Zéland - Egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán

Olvass még Új-Zélandról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top