Utazás

Bezárhat az isztambuli bazársor

Az elmúlt ezer évben nem volt akkora válságban az isztambuli nagy bazársor, mint napjainkban. Sorra zárnak be az üzletek, nincsenek turisták.

Hatalmas válságban vannak az Isztambuli Nagy Bazár kereskedői. A korábban évente százmillió látogatót vonzó üzletsorra most negyedével kevesebb turista érkezik. Emiatt a 3500 üzletből már hatszáz bezárt, további ezer-ezerötszáz pedig várhatóan ugyanerre a lépésre kényszerül. Érhető, hisz tavaly óta az üzletek forgalma harminc százalékkal csökkent, a bezárási hullám inkább az ékszerüzleteket érinti, amelyek 60 százaléka már beadta a kulcsot.

Hatszáz üzlet már lehúzta a rolót
Hatszáz üzlet már lehúzta a rolót

A bazárt idén huszonöt százalékkal kevesebb turista kereste fel, mint tavaly. Az év első felében terrorcselekmények tartották távol a turistákat, majd a puccskísérlet, aztán az azt követő tisztogatási hullám. Jelenleg az üzleti konferenciák vendégei és a több ezer fős turistahajók is elkerülik Isztambult, pedig ez utóbbi tehetős vendégei stabil megélhetést biztosítottak a bazársor árusainak.

hvg.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top