Utazás

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a törökfürdőkről

Ha a törökfürdőkről hallunk, a kikapcsolódás, a wellness és a feltöltődés jut az eszünkbe. Korábban azonban ezeknek a csodás helyeknek nagyobb szerepük volt a hétköznapokban.

A történelem során a török és az arab térségekben nélkülözhetetlenek voltak a fürdők. Mivel otthon nem lehetett tisztálkodni, az emberek a közfürdőkbe, vagy eredeti nyelven hamamokba jártak. A hamamoknak azon túl, hogy helyet biztosítottak a tisztálkodáshoz, vallási, rituális és egészségmegőrző szerepük is volt. A fürdőket eredetileg római és görög minta szerint építették. Azokon a helyeken, ahol hévíz tört fel, a hőforrásokat is hasznosították, így a hamamok egyben gyógyfürdőként is működtek.

A Budapesten lévő gyógyfürdők, a Rudas, a Király gyógyfürdő és a Veli bej fürdő is törökfürdőnek számítanak. Székesfehérvárnak és Pécsnek is volt 3-3 fürdője. Esztergomban Rüsztem pasa épített hamamot. A török hódoltság alatt többek között Szegeden, Gyulán, Szekszárdon és Hatvanban működtek közfürdők. Az egri törökfürdő Arnaut pasa egykori hamamja köré épült.

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a törökfürdőkről

Amilyen csodálatosak törökfürdők, történetük és működésük legalább annyira izgalmas. Most olyan érdekességeket hoztunk, amiket biztos, hogy eddig nem tudtál a hamamokról.

  • A fürdőket úgy építették, hogy kialakításuk az univerzumot mintázza. A hamam maga pedig a paradicsomot jelképezte. A fürdők vallási és spirituális jelentése azonban nem minden keleti népnél ennyire magasztos. Egyes hiedelmek szerint a fürdőkben laktak az elhunytak lelkei, sőt a démonok is.
  • A hamamokat külön használták a nők és a férfiak. A nagyvárosokban megosztott fürdőházakat alakítottak ki. Az is gyakori volt, hogy bizonyos napokon csak az egyik vagy másik nem mehetett be egy-egy hamamba. Ha közös volt a fürdő, a nők a déli és az esti ima között tisztálkodtak. Ha törülközőket akasztottak egy hamam bejáratához, ez azt jelentette, hogy kizárólag női vendégeket fogadnak. Az ikerfürdőknek férfi és női részlegük is volt.
  • A hamamok részlegeit hőfok szerint osztották fel.  A termeken áthaladva a vendégek először a melegből langyosba jutottak, majd a hideg terembe mentek. Végül a száraz részben pihenek.
  • A fürdő személyzete csak megemelt, magas talpú papucsban dolgozhatott. Erre a forró kőpadlók miatt volt szükség. A fürdőben dolgozó dellák feladata többek között a masszírozás volt, de ők végezték a szőrtelenítést is. A fürdőszolgák, a hadimok a fűtésről és a takarításról gondoskodtak.
  • A japán kultúrában a törökfürdőknek más szerepük volt. A tisztálkodás és a kikapcsolódás mellett bordélyházként is működtek. Később azonban ez a szolgáltatás új nevet kapott, így ma már az elnevezés az eredeti jelentését hordozza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top