Utazás

Aggasztó, hogy már a Déli-sark jege is olvad

Egyre veszélyesebbnek tűnik a globális felmelegedés. Az Antarktisz jegét eddig nem fenyegette az olvadás, ugyanakkor a legfrisebb mérések szerint a Déli-sark jégvastagsága az eddigi legvékonyabb.

Évek óta számos hír lát napvilágot, amely szerint az Északi-sarkot borító jégtakaró folyamatosan csökken. A Déli-sark jegét az olvadás eddig nem veszélyeztette. A legfrisebb mérések szerint a déli féltekén a februárban véget ért nyáron rekordminimumot ért el a tengeri jég kiterjedése.

Az Antarktiszt körülvevő jég megközelíti a 3 ezer méteres magasságot, és amely korábban inkább növekedett, mintsem olvadt volna. Az Esterházy Károly Egyetem tanára, Mika János az InfoRádióban mondta el, az Antarktisz körüli jég gyorsabban reagál egy adott év történéseire. Egyelőre a tudósok sem tudják, folytatódik-e az olvadás a Déli-sarkon, hiszen az északi félteke jege, különösen a nyarat követően évek óta egyértelmű, legalább 15 százalékos csökkenést mutat.

Az előrejelzések ugyanakkor csöppet sem bizakodóak. A 21. század második felére, nyaranta akár el is fogyhat a jég a globális felmelegedés hatásai miatt. A Déli-sarkon ugyanakkor teljes olvadással nem számolnak, hiszen az a hatalmas szárazföldi jégtömb miatt a tengerben lévő sem tud felolvadni.

Mika János szerint a Déli-sarkvidék környéki jég kontinentális talapzaton nyugszik, amely ha a klímaváltozás okán megolvadna, öt méterrel emelhetné meg a tengerszintet. Nem kell részletezni, ez milyen globális következményekkel járna.

Aggasztóan olvad a jég a Déli-sarkon
Aggasztóan olvad a jég a Déli-sarkon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top