Utazás

Római böjt: a kutakban sincs víz a meleg miatt

Elzárják a helyiek és turisták által is kedvelt köztéri kutakat Rómában a kánikula és szárazság okozta vízhiány miatt, és az éjszakai víznyomást is csökkentik.

Akár már a következő napokban elzárhatják a római utcákon sorakozó ivókutakat. Gian Luca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter kijelentette, ha továbbra sem hull elegendő csapadék, kritikussá válik a vízhelyzet.

Arról a mintegy 2500 kútról van szó – közöttük 280-ról Róma belvárosában –, ahol helyiek és a turisták ingyen ihatnak a forróságban, felfrissülhetnek, megtölthetik palackjaikat vízzel. A római kutak vize közismerten friss és jó minőségű.

A római sajtó kommentárja szerint az utcai kutak elzárása nehéz helyzetbe hozhatja az olasz főváros utcáin élő mintegy 10 ezer hajléktalant, akik számára az utcai kutak elengedhetetlenek.
A kutak elzárására a rendkívüli vízhiány miatt van szükség – jelentette be korábban Virginia Raggi római főpolgármester, aki a római szökőkutak elzárását is felvetette.

A legnagyobb római vízszolgáltató (Acea) bejelentette, hogy szeptemberig csökkenti az éjszaka víznyomást a korábbi másodpercenkénti 1500-1600 literről 1300 literre, a vizet Róma természetes víztározójából, a Braccianói-tóból szivattyúzzák le.

Róma területén már eddig is tilos volt a vízpazarlás, többek között a felesleges locsolás, járműmosás is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top