Utazás

Rabszolgasorsban élnek a thaiföldi turisták kedvenc elefántjai

Ha épp nem a turistákat szórakoztatják, akkor leláncolva, stresszes környezetben élnek a szórakoztatóipar elefántjai Ázsia-szerte.

Méltatlan körülmények között él Ázsiában több ezer elefánt, amelyeket gazdáik turisták szórakoztatására használnak. A World Animal Protection nevű állatjóléti szervezet friss jelentéséből kiderül, hogy az elefántokat leláncolják napközben és éjszaka, amikor épp nem lépnek fel, vagy nem lovagolnak rajtuk turisták. Az állatok étrendje szegényes, alig kapnak orvosi ellátást, és gyakran tartják őket stresszes környezetben, például betonnal borított területeken, ahol hangos a zene, a közlekedés, vagy sok az ember. 

A dokumentum szerint a kambodzsai, indiai, laoszi, nepáli, Srí Lanka-i és thaiföldi turistaparadicsomokban élő, nagyjából háromezer elefánt 80 százaléka él katasztrofális körülmények között. Csak Thaiföldön mintegy 2200 elefánt “dolgozik” a turisztikai szektorban. 

Az állatjóléti szervezet szerint 2010 óta 30 százalékkal nőtt az elefántok száma a népszerű turistaparadicsomokban, és több száz állat él rosszabb feltételek között, mint öt évvel ezelőtt.

Ezeknek az állatoknak a jelentős részét még borjúkorukban elszakítják az anyjuktól, kemény kiképzésen vesznek részt, és életük végéig rossz körülmények között élnek.

“Azt szeretnénk, hogy az elefántokon való lovaglás és az elefántos produkciók helyét olyan elefántbarát tevékenységek váltsák fel, mint az állatok puszta szemlélése” – jegyezte meg Jan Schmidt-Burbach, a World Animal Protection szakértője.

A thaiföldi illetékesek tagadják az állatbántalmazási vádakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top