Utazás

Nyár közepén 1 fokig süllyedt a Bükk-fennsíkon a hőmérséklet

A nyár is tud időnként meglepetést okozni, például amikor a legnagyobb hőségriadóra vállat vonva az ország egyes területein tíz fok alá süllyed a hőmérséklet, általában a hegyek között hűl le ennyire a levegő. Ezúttal a Bükk-fennsíkon mutatott látványos ingadozást a hőmérő.

Csodás időnk volt a hétvégén, és a mostaninál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok. Úgy tűnik azonban, hogy az ország egy pontja fittyet hány a kánikulára és a hőhullámmal való riogatásokra, ugyanis vasárnapra virradóan a Bükk-fennsíkon csak épphogy nem fagyott: egyetlen egy árva fokot mért a hőmérő – írja a Cívishír.

Az Északerdő Zrt. munkatársai az úgynevezett töbrökben dokumentálták a nyári időhöz képest extrém hideget. A töbrök a Bükk sajátos karsztformái közé sorolhatók, amelyek a bércek oldalában, tetők közelében helyezkednek el, valószínűleg a késő pliocén korban keletkezett víznyelők utódai. A Bükk-fennsík legnagyobb, tető közeli úgynevezett függő töbrei közül az Istálló-kő és a Vörös-sár-hegy között, a Káposztáskert-lápa fölött levő Tányéros-töbör a leglátványosabb és egyben a Bükk-vidék harmadik legmagasabb csúcsa.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top