Utazás

Folyamatosan reng a föld Balin, bármikor kitörhet az Agung

Bármelyik pillanatban kitörhet Balin az Agung vulkán, a tűzhányó környékéről már 120 ezernél is többen menekültek el, még a marhákat is távolabbi legelőkre hajtották.

Naponta 800 kisebb földrengést is regisztrálnak a Balin fekvő Agung vulkán közelében, ami arra utalhat, hogy a tűzhányó bármelyik pillanatban kitörhet, a kráterből felszálló vékony füstcsík is ezt a félelmet erősíti. A 3031 méter magas Agunggal nem érdemes viccelni, legutóbb 1963-ban tört ki; akkor 1100 ember meghalt.

Talán ezért is menekült már most el a vulkán környékéről 122 ezer ember, akik ideiglenes táborokban, sportlétesítményekben és középületekben várják a végét a közelgő természeti katasztrófának.

A Balin lévő turisták kimenekítésével is számol az indonéz kormány: 100 busz vár arra, hogy elszállítsa a turistákat, ha a vulkáni tevékenység miatt le kell zárni a denpasari nemzetközi repülőteret. Előfordulhat az is, hogy szükség esetén egyes járatokat elterelnek vagy visszafordítanak.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakori a szeizmikus tevékenység, mert az ország az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a törésvonalak miatt rengeteg az aktív vulkán és a földrengés is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top