Utazás

Néhány év múlva elfogynak a rendszámok

Lassan itt az ideje elgondolkodni azon, milyen rendszámtípusra térjünk át, ha elfogynak három betű, három számból álló kombinációk.

Az elmúlt években felgyorsult a rendszámkiadás, köszönhetően az élénk használtautó-importnak, illetve az egyre gyakoribb újautó-eladásoknak. Ha tartanánk az elmúlt évek növekvő tendenciáját, akkor ebben az évben több mint 380 ezer új rendszámot adnának ki az okmányirodák.

MTI Fotó: Balázs Attila

A Napi úgy tudja, jelenleg az PJK betűkombinációhoz tartozó számokat adják ki a hivatalok, így legalább nyolc év kell hozzá, hogy elfogyjon a még rendelkezésre álló hárommillió kombináció. A régebbi, már bevont kombinációkat nem adják ki újra. Gyorsítja a rendszámkiadást, hogy kimaradtak az O-val kezdődő és ki fognak maradni a Q-val kezdődő kombinációk, mert ezeket a VÉDA összekeverheti egymással, illetve a 0-val.

Mi jöhet helyette?

A területalapú rendszámok ötlete már korábban felmerült, és nem várt ellenállásba ütközött már csak pusztán a gondolat is, noha több európai országban sikerrel használnak ilyen típusú rendszámtáblákat.

Aki nem bír várni 2025-ig, az vehet magának egyedi, három betű és három szám kombinációjából álló rendszámot 113 ezer forintért, míg öt betű és egy vagy két szám kombinációjából álló plakettet közel félmillió forintért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top