Utazás

Akadálymentes útvonalat tervez egy új applikáció

Hatalmas segítség lehet a kerekesszékkel közlekedőknek egy új alkalmazás, mivel akadálymentes útvonalat tervez háztól házig. A Route4u-t a babakocsit toló szülők is hasznosnak találhatják, a térkép adatbázisát pedig bárki bővítheti.

Elkészült az első olyan útvonaltervező alkalmazás, amely járda- és gyalogátkelő-adatokat, valamint tömegközlekedési információkat felhasználva személyre szabott, háztól házig navigációt tesz lehetővé a kerekesszékkel, babakocsival, vagy bármely más guruló eszközzel közlekedők részére.

A Route4u nevű alkalmazásban üzletek, kávézók, éttermek és középületek akadálymentességi információit is megjelenítik megközelíthetőségi szempontból, illetve azt, hogy rendelkeznek-e akadálymentes mellékhelyiséggel.

Az applikáció több mint húszezer magyarországi minősített helyszínt ismer jelenleg, amelyből tízezer minősítés a Heineken Hungária százhúsz területi képviselőjének köszönhető, akik három hónapon át minősítették az üzleteket és vendéglátó egységeket az egész országban az alkalmazáson. „Büszke vagyok a csapatunkra, és jó érzés olyanokkal dolgozni, akik a technológiát a segítségnyújtás szolgálatába állítják” – mondta az applikációt bemutató, akadálymentességről szóló kerekasztal-beszélgetésen José Matthijsse, a cég vezérigazgatója.

„Lassú a fejlődés, a járdahelyzet ugyan érezhetően javul, de az új vendéglátóhelyekre érthetetlen módon szinte mindenhol lépcsőt építenek. Budapesten jobb a helyzet, mint vidéken. Számos vidéki városban komoly kaland eljutni A-ból B-be. Ha előre tudok tervezni, az kevésbé kiszolgáltatott helyzet” – véli Vincze Zoltán, a Route4u PR- és tapasztalati szakértője, aki maga is kerekesszékkel közlekedik.

 Akadálymentesített helyekből Budapesten, azon belül pedig a XI. kerületben található legtöbb, ahol több mint 300 akadálymentes bejárattal rendelkező helyről és közel 90 akadálymentes boltról ad információt az alkalmazás. Az V. kerület büszkélkedhet ugyanakkor a legtöbb akadálymentes étteremmel, szállodával, kávézóval és sörözővel is.
 
A megyék közül Pest megye áll a legjobban: itt összesen közel 4000 akadálymentes hely van. A sorban Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron követi.

Az akadálymentesített útvonaltervezés jól jön a babakocsit toló szülőknek is. Som-Balogh Edina színésznő két kisgyerek anyukájaként rutinos babakocsi-használó. „Inkább nem megyek azokra a helyekre, amik nem akadálymentesek, nem akarok másoknak kiszolgáltatva lenni. Naponta találkozom a problémával, nehéz kitalálni, hogy babakocsival és a másik gyerekkel hogy jusson be az ember. Sok helyen csak részben van akadálymentesítés, a rámpa után újra lépcső következik, így hiába jutok el egy szintig, ha nem tudok tovább menni a célomig” – osztotta meg tapasztalatait a színésznő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top