Utazás

Erős földrengés, szökőár a Csendes-óceánon

Hetes erősségű földrengés volt hétfő hajnalban a Csendes-óceánon az új-kaledóniai Loyalty-szigetektől 80 kilométerrel keletre. Ez kisebb szökőárt váltott ki Új-Kaledóniánál és Vanuatunál.

A földrengés közép-európai idő szerint vasárnap 23 óra 43 perckor történt. Ennek hatására a hawaii székhelyű csendes-óceáni cunamijelző központ szökőárriadót rendelt el a rengés 300 kilométeres körzetében, és figyelmeztetett, hogy akár egy méter magas hullámok érhetik Új-Kaledónia partjait, valamint ennél kisebbek Vanuatuét.

Vulkánkitörés miatt evakuálják a lakosokat Vanuaturól 2017 szeptemberében (fotó: AFP / Vanuatu Daily Post / Dan McGarry)

Vulkánkitörés miatt evakuálják a lakosokat Vanuaturól 2017 szeptemberében (fotó: AFP / Vanuatu Daily Post / Dan McGarry)

A szigetországokban a hatóságok óvatosságból evakuálást rendeltek el. Később a központ jelezte, hogy a veszély jórészt elmúlt. A lakosok csak kisebb vízszintemelkedést észleltek. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés.
Tizenkét órán belül ez volt a második jelentős földrengés a térségben, és a harmadik az elmúlt hónapban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top