Utazás

Sokan a drága bérletek miatt nem váltanak munkahelyet

Egy csomóan egész elképesztő pénzeket költenek bérletre, akár a havi 100 ezret is elérheti ez az összeg családonként, ha a munkahely nem téríti az utazás költségeit, mert mondjuk, számlás az illető. Pedig nálunk egész olcsó bérletárak vannak európai viszonylatban, a fizetésekhez arányítva azonban mégis állati sokba kerülnek.

Nemrégiben nagy port kavart az a hír, miszerint egy Aldiban dolgozó pénztáros nettó 300 ezer forintot keres. Az egyik ismerősöm viszont azt mesélte, hogy a nyugdíjhoz közelítő korú anyukája 120 ezret keres egy másik, egyébként magyar üzletláncban. Amikor megkérdeztem, miért nem megy át másik üzletbe, azt válaszolta, hogy mivel vidéken laknak, ezért drága a bérlet. Először nem is értettem.

Tudod, anyunak Sülysápról csak a bérlete Budapestig 30 ezer forint, onnan meg kellene vennie még egy általános budapesti felnőtt bérletet is, szóval, az úgy már 40 ezerbe kerülne, és ekkora összeget nem térít minden munkahely, főleg akkor nem, ha nem bejelentett főállásban dolgozik valaki. Magyarul a mostani fizetésének az egyharmada elmenne utazásra, szerinte ez nem éri meg, arról nem is beszélve, hogy napi 4 órát döcögne

– mesélte Anna az NLCafénak.

András is bejáró, az ő bérlete még ennél is sokkal többe kerül, de neki szerencséje van, mert az ő munkahelye állja a költségek egy részét.

75 kilométerről ingázom Budapestre, így a teljes árú, 30 napos vasúti bérlet majdnem 60 ezer forint. Szerencsére a munkahelyem tisztában van a törvényi kötelességével, és fizeti a bérletem árának 86 százalékát. Egyszer a jegyvizsgálóval beszéltem a bérlet áráról, ő jegyezte meg, hogy azért ennyi, mert egy vonat több millió forintért teszi meg azt a 75 kilométert. Ja, és persze még meg kell vennem a budapesti általános bérletet is, ami plusz 10 ezer forint.

Sára a munkahelyén nem főállású alkalmazott, ezért az utazási költségeit nem térítik meg. Légvonalban nagyon közel dolgozik a munkahelyéhez, mégis egy óra reggelente az út, a bérlet pedig horror drága lenne, ha…

Nem vagyok rá büszke, de én állandóan lógok. Megveszem a budapesti bérletet, ami 10 ezer forint, pontosan 9500, de mellé nem vásárolok kiegészítőt, mert az két nyomorult megállóra még 6 ezer forint lenne. Nem szép dolog, tudom, de az már nem fér bele a havi büdzsébe, hogy még azt is kifizessem. Ha mondjuk egy vagy kétezer forintba kerülne, akkor szívesen megtenném, de annyira felháborító, hogy pár száz méterre kiadjak még ennyi ezer forintot, hogy inkább sétálok vagy lógok.

Te mennyit költesz a bérletedre havonta?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top