Utazás
Szponzorált tartalom

Valletta 2018, Európa Kulturális Fővárosa (x)

A Valletta 2018 Kulturális Program 2018. január 20-án indult. Az Európa Kulturális Fővárosa címmel fémjelzett évben több mint 140 projektre és 400 eseményre kerül sor. A Valletta 2018 hatalmas beruházású program, amelyben mintegy 1000 helyi és külföldi művész, kurátor, művészcsoport, előadóművész, műhelyvezető, író, tervező, együttes és filmkészítő vesz részt. Miközben a 2018-as program során végig számos nemzetközi művész működik együtt a helyiekkel, Máltáról is utaznak művészek a hollandiai Leeuwardenbe, Európa másik kulturális fővárosába.

A 2018-as program alapját a kulturális ágazatban megvalósuló 10 millió eurónyi közvetlen befektetés képezi. Középpontjában több olyan infrastrukturális projekt valósult meg, amely a tervek szerint jóval 2018 után is fejlődik és bővül majd. Ilyen például a MUŻA (a Máltai Művészeti Múzeum), a Valletta Dizájn Klaszter, az Is-Suq tal-Belt (piac) és a Strait Street.

A Valletta 2018 elképzelése a kultúrán keresztül formálta újjá és alakítja tovább Vallettát és a környező Nagy Kikötő területét, az egész máltai szigetcsoport összekötő pontját. Mindez új, kulturális infrastruktúra kialakítását igényelte mind a fizikai valóságban épületek, terek létrehozásával, mind a képzés és a humánerőforrás fejlesztésével, valamint egy virtuális hálózat kialakításával.

Az egy éven át tartó eseménysorozat temérdek művészeti kulturális és tudományos programot sorakoztat fel. A Nyitóhét zenével és szórakoztató műsorokkal vonzotta a sokaságot Valletta szívébe, többek között utcai művészek és előadók terjesztették a megnyitó hírét szerte a főváros utcáin. A város különböző pontjain utcai kiállítások hirdették az eseményt, Valletta lenyűgöző történelmi színterei nyílt napokon váltak újra felfedezhetővé, a város lakói és az általuk használt terek körül pedig történetmesélő eseményeket mutattak be. Az események sora tovább folytatódik. Május során virágba borul Valletta a Zöldfesztiválnak köszönhetően, majd a hónap végén a divat keríti hatalmába a várost a Malta Fashion Weeken. Júniusban a tengeré és a Nagy Kikötőé lesz a főszerep a nagy tengeri parádé során. Júliusban az Összművészeti Fesztivál kiállításai és előadásai színesítik a napokat, szeptemberben pedig Vallettában és Leeuwardenben egyszerre kerül az opera színpadára Verdi híres eposza az Aida kortárs adaptációja. Októberben a Fehér éjszakák során egész éjjel szabadtéri előadásokkal, a múzeumok, intézmények pedig nyitott ajtókkal várják az érdeklődőket. Novemberben a fiataloké lesz a főszerep a Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál során, és a nemrégiben újraéledt Dizájn Klaszternek köszönhetően a Dizájn Hét is ekkor kerül megrendezésre. December pedig az advent jegyében zajlik.

A Valletta 2018 infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően új közösségi terek is létrejöttek, illetve újjászülettek, így újraéledt a Strait Street, ahol a kávéházak, éttermek, bárok mellett számos művészeti galéria és előadóterem is várja az érdeklődőket.

A programokról és helyszínekről a Valletta 2018 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos weboldalán tájékozódhat: www.valletta2018.org

A Valletta 2018 célja, hogy a város helyi és nemzetközi megítélését megváltoztassa. A történelmi örökségként és a múlt emlékeként ismert Valletta és így közvetve egész Málta felismerhesse saját kulturális identitását és lehetőségeit, új összefüggésben és környezetben helyet adhasson új párbeszédek és kreatív gondolatok szabad áramlásának. 

Európa Kulturális Fővárosának lenni mindig hatalmas kihívást jelent, mert Európa legrangosabb eseményeit kell megvalósítani úgy, hogy egyszerre legyen helyi és európai, és minden esetben nagy közönséget tudjon megmozgatni. Sok sikert, Valletta 2018!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top