Utazás

Alsó-Ausztriában még a legelők is izgalmasak! (X)

Az Alpokról a jódli, a vakítóan kék ég, a harsogó zöld fű, és a tehenek jutnak eszünkbe. Ahol tehenek vannak, ott legelőnek is kell lennie. Az Alpok térségében Alm néven ismert alpesi legelők mindig is kedvelt helyszínei voltak a pihenésnek, a kikapcsolódásnak. Az Ötschertől a Königsbergig terjedő vidéken számos turistaház várja a kirándulókat.

A szívélyes házigazdák saját készítésű termékeikkel, Mostviertel vidékére jellemző specialitásokkal várják a pihenésre, aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeiket. Aki azt hiszi, hogy egy legelő, csak unalmas lehet, annak kellemes meglepetés a környéken, az alpesi legelőkön [SA1] megtartott hagyományőrző programmal egybekötött szabadtéri szentmise, a búcsúk, a zenés ünnepélyek.

Szinte karnyújtásnyira az Ötschertől terül el Hochbarnek. A hely különlegessége hogy itt még ugyanúgy zajlik az alpesi gazdálkodás, mint dédnagyapáink idejében, amivel megismerkedhetnek a Hochbärneckalm (915 m) vendégei a házigazdák jóvoltából. St. Anton an der Jeßnitz település fölött, ködmentes hegyoldalon található a Hochbärneck turistaház az azonos nevet viselő hegyi legelőn. Minden évben június végén alpesi juniálist, augusztus 15-én búcsút rendeznek, decemberben pedig megünnepelik a téli napfordulót.

Alsó-AusztriaA három Alm-ot összefogó legelőterület mellett a kertbarátok a fűvészkertben gyönyörködhetnek, a panorámát kedvelők felkapaszkodhatnak a kilátótoronyba, a csillagvizsgáló az égboltot kémlelőknek kínál sok érdekességet. A pásztorház szeretettel várja úgy a kirándulásról betérőket, mint a szállóvendégeket.

A Feldwiesalm turistaház ismeretlen gyöngyszem a gamingi hegyekben. Az 1.314 m-es tengerszint feletti magasságban fekvő Feldwiesalm, mely egykor a Rothschild-birtok favágóinak otthona volt, ma már a turistákat váró szálláshely. A lenyűgöző panorámában gyönyörködve lehet kipihenni a túrázás fáradalmait.

Alsó-AusztriaA hegyi túrák szerelmesei gyakran választják kiindulópontként Zellerrain vagy Taschelbach felé. Nagyobb túrát is tehetünk a Gemeindealpe-tól a Feldwiesalmra, miközben leereszkedünk az Erlaufsee mellé, de Lackenhofból elindulva a Riffelsattelen, majd a Dirndlmäueren keresztül is eljuthatunk a Feldwiesalmhoz. Innen indulva különböző nehézségi útvonalakat választhatunk, így ideális a gyakorlott túrázóknak, de az amatőrök is találnak edzettségi állapotuknak megfelelő etapot.

Dürrenstein-Alm-ban, a hegymászó egyesület Ybbstalerhütte turistaházától kedvünkre bebarangolhatjuk a Dürrenstein körül elterülő vidéket. A Dürrensteinalm 1.343 m magasságban található. Az Ybbstalerhütte turistaházhoz vezető meredek út inkább a kitartó gyaloglóknak ajánlott. A legrövidebb, egyben legmeredekebb út a Stiegengraben-től indul, ezen 1,5 óra alatt érhetünk el a turistaházhoz. Fáradozásunk jutalma a dúsan zöldellő, gyönyörű alpesi táj.

Az 1923-ban épült családbarát turistaház a dürrensteini erdőség szélén, 1343 méteres tengerszint feletti magasságban várja vendégeit, a terület ideális célpont, akár egész napos kirándulást, akár többnapos túrát tervezünk.

A randeggi Hochkogel nem csak a mostvierteli emberek kedvelt kirándulóhelye. 360 fokos panoráma, impozáns kereszt a csúcson, valamint a Hochkogel turistaház várja a vendégeket. A legelő 711 méteres tengerszint feletti magasságban található. A Hochkogel turistaház a Gyümölcsbor-út [SA2] (Moststraße) mentén, Randegg és Euratsfeld között található. A közeli csúcskereszttől csodálatos, 360°-os panoráma nyílik az Ötscherre, a Dürrensteinre, a Hochkarra, a Prochenbergre, valamint észak felé Amstetten városára és a Duna völgyére egészen a Waldviertelig. A Hochkogel panorámás vendéglőjétől könnyű, két kilométeres túrával juthatunk el a turistaházba. Út közben május elejétől szeptember végéig gyakran találkozhatunk tehenekkel és borjakkal. A turistaházba kiváló kulináris élményekben lehet részünk. A Hochkogelen többször rendeznek mulatságokat is, például a gyümölcsfavirágzás idején tartott áprilisi túranapon, a hegyi szabadtéri szentmise alkalmával május elején, illetve a nyári napfordulókor, amikor sorra tüzek gyúlnak a hegyoldalban.

Minden legelőn, Almon különböző látnivalók várják a hátizsákos, bakancsos idegeneket, akik a nyüzsgő városi élet után a természet legszebb arcát láthatják kirándulásuk, túrázásuk során. Érdemes több turistaházba is ellátogatni, hisz minden helymás.-más élménnyel gazdagít bennünket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top