Utazás

Változtatásokra kötelezi az Airbnb-t az EU

Az Európai Bizottság szerint több irányelvnek jelenleg nem felel meg a vállalat.

Az uniós szabályok követésére, többek között az árak átlátható feltüntetésére szólították fel az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és az Európai Bizottság az Airbnb-t.

Az uniós bizottság közleménye szerint az írországi székhelyi Airbnb nem felelt meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat és a tisztességtelen szerződési feltételeket tiltó irányelveknek, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról szóló rendeletnek.

A döntés értelmében az Airbnb-nek módosítania kell majd az árak bemutatását. A vállalat ugyanis az EU szerint félrevezető módon tüntette fel az árakat, mivel a szálláshelyeket böngészve nem a teljes fizetendő összeget mutatta a weboldaluk, a teljes, valamennyi kötelező költséget és díjat – például a takarítási díjakat – tartalmazó végső ár csak kattintás után vált láthatóvá. Ha nem lehetséges előre kiszámítani a végső árat, a jövőben akkor is egyértelműen tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a további díjakról. Emellett egyértelműen meg kell jelölniük, hogy magán- vagy hivatásos vendéglátó tette-e az ajánlatot, mivel az érvényben lévő fogyasztóvédelmi szabályok eltérőek.

A vállalat emellett nem vezetheti félre a fogyasztókat azzal, hogy a lakóhelyük szerinti tagállamtól eltérő országban fordul bírósághoz. Egyoldalúan és indokolás nélkül nem határozhat arról, hogy mely feltételek maradnak hatályban valamely szerződés megszüntetése esetén. Nem foszthatja meg a fogyasztókat attól az alapvető törvényes joguktól, hogy személyes kár vagy egyéb kár esetén pert indítsanak a vendéglátó ellen. Nem változtathatja meg egyoldalúan a feltételeket anélkül, hogy erről előzetesen egyértelműen tájékoztatná a fogyasztókat és lehetőséget adna számukra a szerződés felmondására, a szolgáltatási feltételek nem biztosíthatnak korlátlan mérlegelési jogkört az Airbnb-nek a tartalom eltávolítása tekintetében – sorolták az indoklásban. 

Ezenfelül az Airbnb visszatérítésre, kártérítésre és a kártérítési követelések érvényesítésére vonatkozó politikáját egyértelműen meg kell határozni, és e politika nem foszthatja meg a fogyasztókat attól a joguktól, hogy éljenek a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségekkel.

Végezetül az Airbnb-nek az online vitarendezési platformra mutató, könnyen hozzáférhető linket kell biztosítania a weboldalán, valamint az idevonatkozó rendeletnek megfelelően meg kell adnia a vitarendezésre vonatkozó valamennyi szükséges információt.

A vállalatnak augusztus végéig kell előterjesztenie javaslatait. Miután az Airbnb megoldási javaslatokat tett a fentiek orvoslására, a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felülvizsgálják a javasolt változtatásokat. Ha nem tekintik azokat kielégítőnek, jogérvényesítési eljárást alkalmazhatnak az Airbnb-vel szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top