Utazás
Szponzorált tartalom

Ezt biztosan nem tudtad Donovalyról

Ha még nem jártál Donovalyban, vagyis magyar nevén Dóválban, itt az ideje annak, hogy egy felejthetetlen utazásra indulj. Elmondjuk, melyek azok a helyek, programok, amiket feltétlenül fel kell keresned a környéken.

A síelés szerelmesei egészen biztosan tudják, hogy hol van Donovaly, és hogy miért is annyira népszerű téli úti cél a síparadicsom. Ám arról, hogy a település és környéke a nyári utazásokhoz, kirándulásokhoz is varázslatos célpont, már kevesebben hallottak. Lehet, hogy te sem tudtad a Budapesttől alig háromórányi autóútra fekvő községről, hogy valódi családbarát hely, nem véletlenül választják egyre többen úti célul. Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra közötti hágón fekvő település Besztercebánya és Rózsahegy között félúton található, közel ezer méter magasan. Dóval kiemelkedő sport- és turisztikai központ, egyike a legnagyobb szlovákiai síparadicsomoknak. A vidék számos túraútvonalat rejt, sok felvonó nyáron is működik, így a legmelegebb évszakokban is gyönyörködhetünk a mesés tájban. A családdal utazók egyik kedvelt célpontja a kalandpark és a népi stílusú építményekkel ékeskedő Habakuky mesefalu, ahol felhőtlen élmény várja a gyerekeket. A legújabb helyi látványosság, a Donovalkovo pedig igazi kuriózum: az apró faluban ugyanis szinte minden ugyanolyan, mint a felnőttek világában, csak épp gyerekméretben. A miniváros utakkal, házakkal és egy minifarmmal kényezteti apró látogatóit, akik a jelek szerint imádnak felnőtteset játszani.

szlovákia miniváros

De nemcsak Dóval tartogat élményeket az utazók számára, hanem a környéke is. A Felső-Garam völgyében közlekedő erdei vasút festői környezetbe kalauzolja utasait, akik arra járnak, feltétlenül vonatozzanak egyet. A kalandokat keresők nyári bobpályán is száguldozhatnak a Nová Hola jobb oldali lejtőjén, a felvonó alsó állomásánál. A közel egy kilométeres pályát ugratók és kanyarok teszik élvezetessé. A pályához felvonóval lehet eljutni. Ha wellnessezésre vágynak a felnőttek, vagy a gyerekek szeretnének lubickolni, Oszadában megtehetik. A településen lévő üdülőkomplexumban úszómedence, gyerekmedence, relaxmedence is a család kényelmét szolgálja, de szaunázni, falat mászni is lehet ott.

utazás donovary

A közeli Besztercebánya számos csodás élményt tartogat, többek között a várat érdemes megnézni a településen. A fokozatosan épülő vár egykori feladata a királyi kincstár és a bányászatból származó jövedelmek őrzése volt. A török támadások miatt az erődöt megerősítették, kibővítették. Mára az eredeti falaknak mindössze a negyede maradt fenn, négy bástyája közül három látható. Az 1250 előtt épült zólyomlipcsei vár is kihagyhatatlan azok számára, akik szeretik a történelmi emlékeket. A várat a XIX. században egy tűzvész után árvaházzá alakították. A kapujánál egy védett, 700 éves hárs van, Corvin-hársnak is nevezik a fát, mert a legendák szerint Corvin Mátyás szeretett az árnyékában hűsölni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top