Utazás

Lávabomba zuhant Hawaiin egy turistahajóra, sok a sérült

A két hónapja aktív Kilauea vulkán kilyukasztotta a turistahajó tetejét, 23 embert kellett ellátni. A bámészkodók kifejezetten azért szálltak vízre, hogy a közelből csodálhassák meg a természeti jelenséget.

Turistahajóra zúdult a Hawaii Nagy Szigetén (Big Island) tomboló Kilauea vulkán lávakitörése, az amerikai sajtójelentésekben lávarobbanásként vagy lávabombaként leírt jelenség következtében a helyi hatóságok szerint 23-an sérültek meg.

A turistahajó körutazását kifejezetten a láva közelébe szervezték, hogy az érdeklődők az óceán felől csodálhassák a természeti jelenséget. A Kilauea már két hónapja folyamatosan aktív, és a vulkáni tevékenység még erősödik. Az illetékes hatóságok és a különböző szervezetek tisztségviselői ugyan folyamatosan figyelmeztetik az embereket a veszélyekre, ennek ellenére több utazási iroda szervez hajóutakat a tűzhányó közelébe.

Az Egyesült Államok parti őrsége biztonsági zónát jelölt meg ott, ahol a láva eléri az óceánt. Ebben az övezetben egyetlen hajó sem közelítheti meg 300 méteren belül a partot, különleges engedéllyel rendelkező hajóknak azonban lehetővé tették, hogy 50 méterre megközelíthessék azokat a pontokat, ahol a láva az óceánba ömlik.

A hétfői baleset áldozatai közül 13-at a hilói kórházba vittek, a többieket a kikötőben látták el. Az illetékesek megindították a vizsgálatokat, a mentésre kiérkező tűzoltók sajtótájékoztatójukon annyit már elmondtak: a lávarobbanás teljesen beborította a sétahajó tetejét, és óriási lyukat ütött a hajón.

A hajó tetején keletkezett lyuk (Fotó: MTI/EPA)

A Kilauea lávája egyébként lakott területre is hullik, az izzó kőtörmelék már több mint 700 házat elpusztított, de komolyabb sérülés csak egyetlen férfit ért Hawaiin, akinek a lábát eltörte a fröccsenő láva. Az amerikai szövetségi geológiai intézet hétfőn közölte: a folyamatos lávaömlés következében az óceánban 6-9 méteres átmérőjű kis sziget kezd kiemelkedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top