Utazás

Soha annyi magyar nem dolgozott még Ausztriában, mint most

Csaknem 100 ezer emberről van szó, sokan közülük ingáznak.

Idén júniusban 94.534 magyar dolgozott Ausztriában, ez a szám pedig magasabb minden korábbinál – írja a Privát Bankár. A portál szerint ráadásul ez a szám még tovább nőhet, mivel rendszerint a nyár utolsó hónapjában szokott megdőlni a rekord, ilyenkor ugyanis sok szezonális munkavállaló érkezik az országba. A legutóbbi csúcs ugyanakkor nem nyáron volt, hanem idén márciusban: ekkor 91.715 magyar dolgozott Ausztriában.

A becslések szerint a jelenleg Ausztriában dolgozó csaknem 100 ezer magyar közül körülbelül 20 ezren ingáznak: ők átlagosan 90 percet utaznak naponta a 2-4-szeres bérekért, és 71 százalékuk egyáltalán nem tervezi, hogy Magyarországon dolgozzon. Mivel a kint dolgozók majdnem háromnegyede szakképzett, ez a jelenség is növeli a hazai munkaerőhiányt.

A mostani adatok alapján az is kiderült, hogy a növekedési ütem csökkent az utóbbi évekhez képest. Tavaly júniushoz mérten 6700 fővel nőtt a kint dolgozók száma, holott korábban inkább 7-8 ezer közötti növekedés volt a jellemző. A portál szerint a hazai bérek növekedése is visszahúzó erő, de még inkább az a más országokból, elsősorban Romániából és Ázsiából érkező konkurencia.

A magyarok jelenleg 12 százalékát teszik ki az összes Ausztriában dolgozó külföldi munkaerőnek, ami 2,5 százaléka az összes ausztriai alkalmazottnak. A sok magyar munkavállaló miatt sok állást már magyar nyelvtudással is hirdetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top