Utazás

Ha Tunéziában jársz, ezeket az ételeket kóstold meg!

Tunézia nemcsak a nyugalom, a tenger, a napsütés hazája, de a gasztronómia fellegvára is egyben, ahonnan a helyi, tradicionális ételek megkóstolása nélkül hazajönni vétek. Mutatjuk a kötelező menüt.

Öt nap Tunéziában bőven elég idő arra, hogy az ember három kiló plusszal térjen haza, mert aki vállalja, hogy úgy igazán beleveti magát a berber gasztronómiába, kizárólag egy repülőjegynek köszönheti, hogy ki is tud szakadni belőle – de az intenzív, szokatlan, tömény, gejl, csípős, friss és zamatos ízek emléke jó ideig nem ereszti. 

Harissza

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

Egyetlen asztalról sem hiányozhat a harissza, melynek fő összetevői a  paprika, a római kömény, a kömény, a fokhagyma, a koriander, a menta és a paradicsom. Használják fűszerként, vagy kenyér és olívaolaj mellé mártogatni. Aki először kóstol harisszát, legyen óvatos, soha nem lehet tudni, milyen erősre keverték aznap. 

Kuszkusz

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

Aki egy tunéziai étteremben biztosra akar menni, kuszkuszt rendel. Bár a durumbúzából készített étel receptje régiónként változik, melléfogni nem lehet vele. Rendszerint mélytányérban tálalják zöldséges (sárgarépa, tök, paradicsom, paprika), halas vagy húsos (csirke, bárány) formációban. 

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

Míg az „eredeti”, tradicionális kuszkuszt kézzel gyúrták, sodorták, ma már készen kapható, és nemcsak köretként, egytálételként állja meg a helyét, de desszertek, töltelékek, sós és édes ételek főszereplője is lehet. Fasírt, saláta, lepény, „gyümölcsrizs”: se szeri se száma a kuszkuszalapú recepteknek. 

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

A kuszkusz, bár nem mai találmány, tökéletesen beilleszthető a 21. század rohanó életmódjába: semmi perc alatt elkészíthető, a bolti, előgőzölt változatot még csak főzni sem kell, csak forró vízzel felönteni, lefedni, 5 percig magára hagyni, és kész.

Tojáslepény

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

Aki szereti a tojáslepényt, nem tud majd betelni annak tunéziai változatával, ami lehet húsos vagy vegetáriánus. Tojásból, keményítőből, sajtból, spenótból, paradicsomból, krumpliból készül, és kerülhet bele csirke, bárány, tonhal vagy éppen máj is. Ezeket egyszerűen össze kell keverni, fűszerezni (kurkuma, kömény, papírka, koriander, só, bors), beleönteni egy tepsibe, majd 30 perc múlva elfogyasztani. 

A nap sült hala

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

Tunéziában a hal nemcsak az egyik legalapvetőbb élelem, de úgy gondolnak rá, mint szerencsehozó talizmánra, éppen ezért a hal motívuma számtalan helyen megtalálható – például ajtókra, házfalakra festve. Az étlapokon hatalmas a választék, a hallevestől kezdve a salátákon és sült halas előételeken keresztül egészen a főfogásokig. A nap sült hala mindig jó választás, a rendszerint sült krumplival, harisszával és salátával tálalt menüvel ugyanis garantáltan friss tonhal, lepényhal vagy épp tengeri sügér érkezik. 

Kaak warka

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

Ami a desszertet és az édességet illeti, a választék szinte átláthatatlan. Rengeteg szezámmagos, pisztáciás, mézes, lekvárral és datolyával töltött sütemény csalogat, amit nemcsak éttermekben, de a piacokon, a boltokban és a büfékben is megtalálunk. A színes pultok egyik kihagyhatatlan eleme a hófehér, gyűrű formájú, mandulaliszt alapú kaak warka, ami készülhet töltelékkel (mogyoró, kesudió, pisztácia), vagy töltelék nélkül. Előre szólnánk, mint a többi színes csoda, ez is meglehetősen édes és laktató. 

Makroudh

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

A Kaak warka mellett a másik alapédesség a makroudh. Ez már durumlisztből készül, mandula- vagy datolyamasszával töltik meg, forró olajban sütik ki, végül pedig forró mézben megforgatják. Aki szereti a baklavát, ennek sem tud majd ellenállni. 

Tunézia - Fotó: Czvitkovits Judit

Zriga

Tunézia - Fotó: Czvitkovits JuditA tunéziai pohárkrém pofonegyszerű, mégis különleges édesség, tejből, tojásból, vaníliás cukorból, keményítőből és rózsavízből készül, a desszertes pohár aljára cukorral tört pisztácia, a krém tetejére pedig pirított magok kerülnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.