Utazás

Valamivel több pénzünk jut nyaralásra idén

A magyarok 60 százaléka tud elmenni nyaralni, egyharmaduk külföldre. Idén valamivel többet is költhetünk nyaralásra, mint tavaly.

A nyaralók átlagosan 8 napra utaznak el, és átlagosan 162 ezer forintból gazdálkodhatnak. Ez 15 ezer forinttal több, mint a tavalyi összeg – derül ki a Budapest Bank által megrendelt, a magyar lakosság nyaralási szokásait vizsgáló kutatásból.

A nyaralók fele júliusban és augusztusban utazik, 10 százalék szeptemberben. Körülbelül egyharmad azok aránya, akik külföldre is eljutnak. A megkérdezettek 54 százaléka valamilyen hazai, de a Balatonon kívüli úticélt választ, ők többen vannak, mint tavaly. A Balaton elsősorban a fiatalok között népszerű: a 18-29 éves korosztály közel fele tölt itt hosszabb-rövidebb időt idén nyáron, az 50-75 éveseknek viszont már csak negyede mondta, hogy a Balatont választja nyaralása helyszínéül.

Balaton, nyaralás (MTI Fotó / Varga György)

A külföldre utazók (35 százalék) közül közel ugyanannyian választanak európai tengerpartot (18 százalék), illetve egyéb európai helyszínt (16 százalék). Európán kívülre csak az utazók 5 százaléka megy. A döntő többség (80 százalék) a nyaralást maga szervezi, 15 százalék pedig az utazási irodák ajánlatai közül választ. A nyaralók zöme az autózást választja az utazás során (72 százalék), közel ötödük ül vonatra vagy autóbuszra, 16 százalékuk pedig repülővel utazik – írja a statisztikát szemléző Profitline.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top